De Marke wijkt voor starterswoningen

Foto: CC0

De groep starters op de woningmarkt die vorig jaar samen een collectief bouwplan ontwikkelden op de locatie van voormalige basisschool De Marke in Tubbergen, heeft groen licht gekregen van B&W om die plannen zelf verder te ontwikkelen.

Dat er een grote vraag is naar starterswoningen in de gemeente Tubbergen is geen nieuws, maar de manier waarop een groep jonge starters van hun wens om in hun geboorteplaats te blijven wonen actief in vervulling proberen te laten gaan is dat wel. De groep nam de handschoen voor het zogenaamde CPO-bouwen op locatie De Marke op en ging met de gemeente in gesprek.

CPO is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. In Tubbergen kwam een groep starters op de woningmarkt met een plan voor de locatie De Marke. “De groep kwam met gedegen plannen over ‘een’ ontwikkellocatie voor starters en is in de afgelopen periode een volwaardig gesprekspartner voor ons geweest”, meldt wethouder Roy de Witte. “Gaandeweg werd het steeds meer hun eigen ontwikkellocatie. Juist doordat zij mee kunnen bepalen wat en hoe er gebouwd gaat worden, zijn zij extra betrokken bij het hele plan en bij hun nieuwe buurt.”

De manier waarop deze groep het heeft aangepakt, past uitstekend binnen het proces Mijn Dorp 2030. Dat is ook de reden waarom het college, hoewel het beleid in Tubbergen gericht is op gelijke kansen voor belangstellenden om een bouwkavel te kopen, heeft besloten om hiervan af te wijken en samen met de jongeren in zee te gaan voor de woningbouwontwikkeling op het terrein van De Marke. “Dat betekent dat deze starters verder kunnen gaan met hun plannen en dat we de leegstaande locatie op een mooie manier invullen”, aldus de wethouder.

Reacties

Cookieinstellingen