Carrière van jonge Tubbergenaar bij bouwkundige VR-startup in gevaar

Een 24-jarige bouwkundig tekenaar uit Tubbergen wil aan de slag bij de startup BrainWorkz, maar mag dat van zijn huidige werkgever (nog) niet.

BDC (Bouwkundige Diensten Centrum Twente) in Rijssen houdt Coen Waaijer aan het non-concurrentie- en relatiebeding in zijn arbeidscontract. De jongeman, in dienst als bouwkundig tekenaar, hoopte naar eigen aangeven op een promotie als projectleider. Hiervan kwam het maar niet, ondanks toezeggingen in die richting door de bedrijfsdirectie. Toen hij over deze problemen in gesprek ging met een collega, die reeds had aangegeven op te willen stappen en een eigen bedrijf wilde starten, werd hem door diegene een baan aangeboden.

Baan opgezegd

Met de nieuwe uitdagingen in het vooruitzicht zegde de man zijn huidige baan op. Om per direct ‘vrijheid’ van de opgelegde beperkingen te genieten, heeft de werknemer besloten om het bouwtechnisch bureau voor de rechter te slepen. BDC is schijnbaar juist bang dat er bedrijfsgeheimen en mogelijk ook klanten verdwijnen naar BrainWorkz.

De tegenstanders waren het in elk geval wel eens over het potentieel van virtual reality (VR), zeker in de bouwwereld. Waaijer en zijn toekomstige collega’s willen een soort koppeling gaan bouwen tussen designsoftware Revit en het 3D-programma van Unity. Kort gezegd komt dit erop neer dat een particulier/koper dan z’n eigen woning kan samenstellen om daar aansluitend via een VR-bril doorheen te lopen.

Bijkomend probleem is de financiering van het innovatieve bedrijfje. Mocht Waaijer op 1 oktober aan de slag kunnen bij BrainWorkz, is dat volgens de oprichter nog voldoende. Kan de klager dat echter pas op 1 januari, dan vervalt het baanaanbod en staat hij met lege handen.

Uitspraak

Hoewel het kort geding langdurig werd geschorst om beide partijen in de gelegenheid te stellen een middenweg te vinden, kon geen doorbraak worden bereikt. De voorzieningenrechter doet daarom op vrijdag 7 september uitspraak, mits de partijen niet uiterlijk aanstaande maandag alsnog tot een compromis kunnen komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen