Slagerij Hemmer: Ambachtelijke dorpsslager met regionale invloed

30 okt , 14:20 Zakelijk
pxl 20241023 122814208
Mark Mensink
“De grootste drukte staat voor de deur, het is gewoon een kwestie van tijd voordat de rollades en andere typische gerechten van deze jaargetijde weer massaal over onze toonbank gaan.”
Jan Hemmer (57) weet duidelijk waarover hij praat na 40 jaar in het slagersvak. “Oktober is een soort wisselmaand voor ons. Barbecuevlees en dergelijke, dat is geweest. Worsten en andere winterkost komen nu. Richting het jaareinde is er altijd een enorme piek in de winkel. Zeker rond de feestdagen verkiezen nóg meer mensen kwaliteit boven kwantiteit. Kijk, dan ben je bij ons zeker aan het juiste adres. Ook als het kant-en-klare maaltijden moeten zijn. Om een voorbeeldje te geven, we leveren alles aan voor de Open Eettafel in zowel Geesteren als Manderveen.”
Samen met broer Gerard (56), die vooral achter de schermen werkt, bestiert hij Slagerij Hemmer aan de Dorpsstraat in Geesteren. Beiden zijn op hun 16e in het vak gerold met eerst de slagersvakschool en vervolgens allerlei specialistische cursussen. “Zoals worstenmakerij. We begonnen als leerling, daarna word je zelfstandig, de chef en zo verder.”
Aan stoppen, zoals vele andere dorpsslagers in ons land overkomt, denken ze nu absoluut nog niet. “We zitten hier inmiddels meer dan 20 jaar, zijn gestart nadat in korte twee andere slagers stopten en er daardoor een poosje helemaal geen slager meer in het dorp was. Het begon te borrelen, zeg maar… Toen besloten we er zelf eentje te beginnen, na dus eerst zelf jaren bij andere slagerijen te hebben gewerkt. Vanaf het begin hebben we hier veel plaatselijke klandizie, maar de vaste klanten komen ook wel van verderaf. Bijvoorbeeld omdat men hier bij een bedrijf werkt en bijvoorbeeld in Almelo of Vriezenveen woont.”
En de zaken gaan best goed, benadrukt Jan. “Van andere slagers horen we geregeld dat ze last hebben van supermarkten. Omdat het daar goedkoper is, massaler. Maar bij ons is dat niet het geval. Dit is een winkel waar je nog écht ziet dat de verse producten gemaakt en voorbereid worden, hoe we onze ambacht in de praktijk brengen, want mensen willen eerst zien wat ze kopen. Gecombineerd met onze enorme productkennis, de klantvriendelijk met misschien eerst even een praatje over iets anders. Dat alles onderscheidt ons compleet van - bijvoorbeeld - een supermarkt. Met alle respect daarvoor, hier krijg je de beste kwaliteit voor de beste prijs.”
‘De kwaliteit van vers’ is niet voor niets de slogan van het bedrijf. En ondanks het ambachtelijke karakter van de fysieke zaak gaat Slagerij Hemmer ook volop met de tijd mee. Zo kan op ieder gewenst moment in de webshop een keur aan vleesproducten worden besteld, zoals bijvoorbeeld tapasschalen vol hapjes en gourmetschotels of een compleet weekpakket aan eten. Net als allerlei andere lekkernijen. “We staan onder meer bekend vanwege onze rauwe ham en Twentse droge worst. Daarvoor rijdt men graag een stukje om, maar je kunt ze dus ook online bestellen. We bezorgen het dan, al kan ophalen ook nog steeds. Zelfs op zondag.”