“De grootste drukte staat voor de deur, het is gewoon een
kwestie van tijd voordat de rollades en andere typische gerechten van deze
jaargetijde weer massaal over onze toonbank gaan.”
Jan Hemmer (57) weet duidelijk waarover hij praat na 40 jaar
in het slagersvak. “Oktober is een soort wisselmaand voor ons. Barbecuevlees en
dergelijke, dat is geweest. Worsten en andere winterkost komen nu. Richting het
jaareinde is er altijd een enorme piek in de winkel. Zeker rond de feestdagen
verkiezen nóg meer mensen kwaliteit boven kwantiteit. Kijk, dan ben je bij ons
zeker aan het juiste adres. Ook als het kant-en-klare maaltijden moeten zijn.
Om een voorbeeldje te geven, we leveren alles aan voor de Open Eettafel in
zowel Geesteren als Manderveen.”
Samen met broer Gerard (56), die vooral achter de schermen
werkt, bestiert hij Slagerij Hemmer aan de Dorpsstraat in Geesteren. Beiden
zijn op hun 16e in het vak gerold met eerst de slagersvakschool en
vervolgens allerlei specialistische cursussen. “Zoals worstenmakerij. We
begonnen als leerling, daarna word je zelfstandig, de chef en zo verder.”
Aan stoppen, zoals vele andere dorpsslagers in ons land
overkomt, denken ze nu absoluut nog niet. “We zitten hier inmiddels meer dan 20
jaar, zijn gestart nadat in korte twee andere slagers stopten en er daardoor
een poosje helemaal geen slager meer in het dorp was. Het begon te borrelen,
zeg maar… Toen besloten we er zelf eentje te beginnen, na dus eerst zelf jaren
bij andere slagerijen te hebben gewerkt. Vanaf het begin hebben we hier veel
plaatselijke klandizie, maar de vaste klanten komen ook wel van verderaf.
Bijvoorbeeld omdat men hier bij een bedrijf werkt en bijvoorbeeld in Almelo of
Vriezenveen woont.”
En de zaken gaan best goed, benadrukt Jan. “Van andere
slagers horen we geregeld dat ze last hebben van supermarkten. Omdat het daar
goedkoper is, massaler. Maar bij ons is dat niet het geval. Dit is een winkel
waar je nog écht ziet dat de verse producten gemaakt en voorbereid worden, hoe
we onze ambacht in de praktijk brengen, want mensen willen eerst zien wat ze
kopen. Gecombineerd met onze enorme productkennis, de klantvriendelijk met
misschien eerst even een praatje over iets anders. Dat alles onderscheidt ons
compleet van - bijvoorbeeld - een supermarkt. Met alle respect daarvoor, hier
krijg je de beste kwaliteit voor de beste prijs.”
‘De kwaliteit van vers’ is niet voor niets de slogan van het
bedrijf. En ondanks het ambachtelijke karakter van de fysieke zaak gaat
Slagerij Hemmer ook volop met de tijd mee. Zo kan op ieder gewenst moment in de
webshop een keur aan
vleesproducten worden besteld, zoals bijvoorbeeld tapasschalen vol hapjes en
gourmetschotels of een compleet weekpakket aan eten. Net als allerlei andere
lekkernijen. “We staan onder meer bekend vanwege onze rauwe ham en Twentse
droge worst. Daarvoor rijdt men graag een stukje om, maar je kunt ze dus ook
online bestellen. We bezorgen het dan, al kan ophalen ook nog steeds. Zelfs op
zondag.”