Land van Maas en Webbink bereidt zich voor op hoogtepunt

Foto:

Op 13 september aanstaande wordt weer het hoogtepunt van de oogst gevierd, tijdens  de Nederland Bloeit  Appelplukdag. Voor jong en oud is dit dé ultieme kans om kennis te maken met nieuwe rassen, nieuwe oogst en nieuwe machines die de telers een handje helpen. En natuurlijk het lekkerste fruit waarop de telers terecht trots zijn.

Tijdens de Nederland Bloeit Appelplukdag zijn in heel Nederland boomgaarden toegankelijk waar het rijpe fruit op dat moment geoogst wordt. Met uitleg, demonstraties, een wandeling door de boomgaard, activiteiten voor kinderen en de unieke kans om zelf te oogsten, wordt de kennismaking met de nieuwe oogst meteen een superleuke dag uit. Vorig jaar bracht de Appelplukdag  30.000 belangstellenden op de been. Vooral voor jonge gezinnen met kinderen is de oogstdag een pure belevenis.
Reden genoeg om nu eens zelf de boomgaard op te zoeken, bijvoorbeeld het Land van Maas en Webbink, Vinckenweg 83 te Geesteren. Eenieder is op 13 september welkom, tussen 09.00 uur en 17.00 uur. Kijk voor meer info ook op www.dewestgroep.nl.
Nederland appelland 
Nederland blijft ondanks bescheiden afmetingen appelleverancier van formaat. Maar liefst 8.681 hectare (ofwel evenzoveel voetbalvelden) vruchtbare bodem is in gebruik als appelboomgaard.
Nieuwe smaken
Stak de Elstar (vernoemd naar het dorp Elst en kweker Arie Schaap) van 2000 tot 2007 met kop en schouders uit boven alle populaire appelrassen, inmiddels zijn een aantal nieuwkomers in opkomst. Volgens een onderzoek van Productschap Tuinbouw blijkt dat Elstar weliswaar nog steeds hoog gewaardeerd wordt en bij tweederde van de Nederlanders op de fruitschaal prijkt. Maar de behoefte aan meer variatie maakt dat de zogenaamde clubrassen (kruisingen van klassieke rassen) terrein winnen. Junami, Wellant en Rubens, maar ook Kanzi zijn populaire nieuwkomers. Jongere consumenten prefereren knapperige, friszure appelen (de nieuwkomers), ouderen zetten hun tanden het liefst in een wat zachter en zoeter exemplaar (Golden Delicious en Wellant).
Goed appelnieuws is er ook voor mensen met een appelallergie. Dat zijn er zo’n 300.000 in Nederland. Naast de inmiddels bekende anti-allergie-appel Santana, is er nu Elise, een knapperig friszoet appeltje met een stevige bite. Ontwikkeld door wetenschappers van de Wageningen Universiteit in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum in Groningen.
De appelsector staat niet stil, want ook wordt er een appel ontwikkeld met rood vruchtvlees. Mooi om te zien en met extra antioxidanten. Dus weer erg gezond.
Bommetje gezondheid
Dat de appel een verstandig tussendoortje en gezonde snack is, mag genoegzaam bekend zijn. Toch komen er steeds vaker berichten dat het regelmatig eten van een appeltje héél verstandig is. Onlangs ontdekten Amerikaanse onderzoekers cholesterolremmende eigenschappen in de appel. Bekend is inmiddels dat de aanwezige stof pectine snel een vol en verzadigd gevoel geeft. In combinatie met de grote hoeveelheid vezels, water en koolhydraten maakt dit de appel als tussendoortje ideaal voor wie graag wat wil afvallen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen