‘Geluk bij een ongeluk dat de wagen niet het publiek inreed’

Foto: GinoPress

Achteraf bekeken zijn diverse omstanders die afgelopen vrijdag bij het ongeval tijdens de verlichte carnavalsoptocht in Tubbergen waren, door het oog van de naald gekropen. Was de wagen van DKW, welke door nog onduidelijke oorzaak een deel van de constructie verloor, het publiek ingereden, dan waren de gevolgen een stuk dramatischer.

Dat schat burgemeester Stegers in. Volgens hem is de desbetreffende carnavalswagen is in elk geval niet het publiek ingereden. Wel sprong een aantal mensen geschrokken opzij toen het voertuig welhaast oncontroleerbare bewegingen leek te maken en als het ware wegschoot. “Dat is ook niet wat de wagenbouwers zelf zeggen. Doordat ‘ie de bocht omging, is op één of andere manier de wagen gaan horten en stoten. Heen en weer dus en daardoor is die kop ervan afgekomen.”

Hoe het precies kon gebeuren, zal de politie naar verwachting morgen bekendmaken. Ook op amateurbeelden is te zien dat de praalwagen van DKW in elk geval wel deels de bocht heeft gehaald en niet – door menselijk of technisch falen – rechtdoor reed. “Daardoor is het gelukkig beperkt gebleven tot 3 slachtoffers en niet meer. Want ik denk dat als de wagen zelf het publiek in was gereden, dat het er wel meer waren geweest”, aldus Stegers.

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure (GRIP)

Het ongeval was op zich ‘maar’ kleinschalig gezien het beperkt aantal gewonden, maar vanwege de directe aanwezigheid van veel publiek is een zogeheten GRIP 1 voor grote calamiteiten afgekondigd. Volgens de burgemeester is dat niet uit voorzorg gedaan, maar betreft het een standaard procedure. “Ik denk dat je heel zorgvuldig moet zijn. Wij weten gewoon, het is een groot evenement. Er kan paniek uitbreken, er kan van alles gebeuren naar aanleiding van zoiets en daarom wordt er zo’n multidisciplinair overleg gepland.”

Brandweer-, politie-, ambulance-diensten en de gemeente kwamen hierdoor snel bijeen om ongeval te kunnen beoordelen en bestrijden. Burgemeester Stegers: “Het is altijd afhankelijk van de situatie zelf, maar in zo’n geval – als bij een groot evenement zoiets gebeurd – dan wordt het bijna automatisch een GRIP 1.”

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen