CDA wil 400 werklozen omscholen naar technici en ICT’ers

Foto: CDA Tubbergen

WW’ers en andere werkzoekenden moeten omgeschoold worden in bijvoorbeeld techneuten en IT’ers. Een motie met dergelijke strekking zal raadslid Ronny Booijink (CDA) vanavond tijdens de raadsvergadering indienen.

“De gemeente Tubbergen heeft zich tot doel gesteld dat men zich wil richten op het benutten van alle beschikbare talenten in onze samenleving, dat het de werkgelegenheid en de arbeidsparticipatie wil bevorderen, en de werkloosheid onder ouderen bestrijden. Daarnaast constateren we dat er altijd nog meer dan 400 WW-gerechtigden in onze gemeente zijn. Als CDA Tubbergen vinden we het uitoefenen van een baan van groot belang, zodat mensen zich kunnen ontwikkelen en ontplooien”, benadrukt CDA-raadslid Ronny Booijink. “Op die manier wordt men weer bij de samenleving betrokken en voelt men zich ook weer betrokken. Efficiënte omscholingsmogelijkheden zijn daarom noodzakelijk voor een betere match tussen vraag en aanbod.”

Al geld beschikbaar

Door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is €7,5 miljoen beschikbaar gesteld voor omscholingstrajecten. “In de regio zijn goede initiatieven en samenwerkingsverbanden opgezet om mensen binnen een kort tijdbestek om te scholen naar beroepen waaraan een nijpend tekort is. Zo hebben we als CDA Tubbergen recentelijk een bezoek gebracht aan een dergelijk samenwerkingsverband, Verder in Techniek genaamd”, aldus Booijink. “Dit samenwerkingsverband selecteert werklozen uit het bestand en schoolt deze, binnen 2 maanden, om naar technici waaraan een nijpend tekort is. Ze zijn nu circa 1,5 jaar bezig en hebben inmiddels tientallen werklozen omgeschoold. Meer dan 80% van hen heeft inmiddels een blijvend contract bij een werkgever in de techniek in de regio! Dat zijn initiatieven die gestimuleerd moeten worden.”

‘Twente blijft nog achter bij de rest’

Booijink zal tijdens de raadsvergadering een motie indienen, zodat de gemeente zich gaat inspannen om zoveel mogelijk werkzoekenden naar een baan te begeleiden en zich in te zetten voor omscholingstrajecten voor werkzoekenden naar beroepen waarnaar specifiek vraag is in de regio Twente. “We vinden het belangrijk dat er goed bemiddeld wordt tussen onderwijs en ondernemers in de regio, nu en in de toekomst. Er is in onze directe regio en in Twente veel vraag naar technici en ICT’ers. Het aantal vacatures in deze sectoren zullen de komende jaren verder toenemen door onder andere de vergrijzing en ontgroening. Ook moet er geconstateerd worden dat de economische groei in onze regio achterblijft ten opzichte van het landelijke. Het blijkt dat het aantal banen in Twente de laatste 5 jaar met circa 8.700 stuks is gedaald, terwijl het aantal vacatures het laatste jaar wel een opgaande lijn vertoont. Het herstel van de arbeidsmarkt in onze regio blijft achter, onder andere omdat vraag en aanbod onvoldoende op elkaar zijn afgestemd.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen