Eerste filmpje van roedel wolven in grensgebied blijkt fabeltje

Foto: Novum Media / Rob Dolaard

Naar het zich laat aanzien is de wolf gesignaleerd in de nabijheid van Tubbergen. Sterker nog, een hele roedel wolven. Althans, als we de videobeelden op Facebook, geplaatst door dierenarts Cisca Visser uit Hengelo, moeten geloven. Na enig speurwerk blijkt het maar deels waar.

De camera wordt gehanteerd door een loonwerker die vanaf zijn tractor de normaal gesproken zeer schuwe dieren op de gevoelige plaat weet vast te leggen. Volgens ‘wolvenexpert’ en boswachter Roel Korbee is het echter maar wat vreemd dat men in Duitsland kennelijk nergens van weet en het daarbij ook nog een hele groep dieren betreft. “Het bevreemd me zeer dat hier in Nederland blijkbaar zo’n filmpje circuleert, terwijl Duitsers, en dan met name degenen die zich hier professioneel mee bezighouden, niet op de hoogte zijn. Wij houden elkaar goed op de hoogte van de ontwikkelingen, ik en de anderen die zich hiermee bezighouden, dus dat maakt het allemaal erg onwaarschijnlijk.”

Verder weg dan gedacht

De dierenarts lijkt ook voor het lapje gehouden te zijn door derden. “Volgens mij zijn het inderdaad wolven. Ik ben geen expert, maar dit heeft er wel heel veel van weg. Daarom ook heb ik het op internet gezet. Men stuurde het me toe omdat ik vaak in dat gebied ga wandelen en ik maar op zou moeten passen als ik daar was”, legt Visser desgevraagd uit. Evenwel wil ze de naam van haar tipgever of de filmer niet afgeven, omdat ze heeft beloofd die voor zich te houden.

Begin maart werd voor het eerst in 120 jaar een wolf in Nederland aangetroffen. In Duitsland leven momenteel zo’n 200 wolven in het wild. Korbee: “De dichtstbijzijnde wolven zijn op dit moment in Meppen en Nordhorn. In het laatste geval op een militair oefenterrein. Dit filmpje lijkt afkomstig van de Lünenborgerheide, nabij Hamburg. Ik denk dat iemand interessant heeft willen doen richting de dierenarts, maar ik heb inmiddels vanuit Duitsland begrepen dat het geen roedel wolven nabij Nederland betreft.” Navraag leert dat het om de gemeente Uelzen gaat, wat zo’n 300 km van de Nederlandse grens verwijdert is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen