Twan ten Napel gehuldigd voor winnen NK Vakkanjers

Twan ten Napel is gisteravond in Geesteren gehuldigd voor het winnen van het NK Vakkanjers in de rubriek Metalen Dakdekken.

Voor de tweede keer op rij is de gemeente Tubbergen een Nederlands Kampioen Metalen Dakdekken rijker. Begin april werd Twan ten Napel tijdens de VakkanjerWedstrijden Nederlands kampioen in zijn vakgebied. Woensdagavond werd hij daarvoor tijdens een ondernemersbijeenkomst in Geesteren gehuldigd door wethouder Roy de Witte in aanwezigheid van de Tubbergse ondernemers.

De VakkanjerWedstrijden zijn hét podium voor technisch talent van het mbo. In vakken als CAD-tekenen, CNC-verspanen, lassen, plaatconstructie, elektrotechniek gebouwen en mechatronica gaan jonge ambachtslieden de strijd aan met jonge vakgenoten. Een grote uitdaging, zeker voor Twan, die opgeleid als timmerman pas drie jaar geleden zijn eerste schreden in de metaalsector zette. “Of metaalbewerken heel anders is dan timmeren?” Twan schudt zijn hoofd. “Nee, je werkt met een ander soort materiaal, maar de techniek is hetzelfde. Het is allebei mooi werk.”

‘Echte vakman’

Twan koos bewust voor een vak dat hij met zijn handen kan uitvoeren en zou nooit anders willen. “Ik moet er niet aan denken om achter de computer te zitten”, zegt hij.”Als kind was ik altijd al buiten bezig of aan het klussen. En dat is nog steeds zo. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.” Volgens Twan was de overstap van het timmervak naar metalen dakdekken niet zo heel erg groot, al is het volgens zijn werkgever Marcel Krikhaar (Bouwmetaal) niet iets wat je zo 1-2-3 onder de knie hebt. “Twan is echt een vakman”, vindt Marcel. “Normaal gesproken leer je het vak niet in een paar jaar, maar door zijn achtergrond als timmerman ging het hem gemakkelijk af. Bovendien werkt zijn vader ook bij ons en is zijn leermeester, dus daardoor ging het bij hem dubbel zo hard.”

Meedoen met vakwedstrijden kost veel tijd, maar dat hebben ze er bij Bouwmetaal wel voor over. “Wij steken veel tijd in de vakopleiding”, zegt Marcel. “Want wat je er aan de voorkant aan tijd insteekt, krijg je dubbel en dwars terug. Daarom juichen wij het meedoen met vakwedstrijden ook toe. Naast het feit dat de jongens nog beter worden in hun vak, leren ze ook omgaan met druk en stress. Zo krijgen deelnemers aan het EK zelfs mediatraining. Dat zijn allemaal dingen waar ze in hun latere leven profijt van kunnen hebben. En daarnaast is het natuurlijk ook een mooi stukje reclame voor ons bedrijf.”

EK

Aan het einde van dit jaar zal Twan afreizen naar Göteborg, om daar mee te doen aan het EK en daar stopt het wat betreft het vak metalen dakdekken. “Een WK wordt op dit gebied niet gehouden”, weet Marcel Krikhaar. “Want het is een typische Europese techniek, een echt specialisme. In bijvoorbeeld Amerika kennen ze dit niet. De methode die wij gebruiken is afkomstig uit Zwitserland en Oostenrijk. Daar zit de kennis en informatie. Door deze wedstrijden hebben wij vakmensen uit Zwitserland leren kennen, die hier hun kennis komen delen. En Twan is ook uitgenodigd om samen met alle deelnemers naar Zwitserland te gaan om te oefenen voor het EK in Zweden. Zo’n wedstrijd betekent dus veel meer dan alleen een prijs winnen. Het gaat ook om het opdoen van nog meer vakkennis.”

‘In ons DNA’

Ook wethouder Roy de Witte is trots op de kampioen. “Het is voor de tweede keer op rij dat een Tubbergernaar Nederlands kampioen wordt tijdens een vakwedstrijd. Dat zegt wel wat over het DNA van onze gemeente”, vindt hij. “Hier vind je nog de echte ambachtslieden die graag met hun handen werken, die creatief en vindingrijk zijn en plezier hebben in hun vak.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen