Nadat zijn ex-vrouw begin dit jaar voor de politierechter in Almelo moest verschijnen voor een uit de hand gelopen ruzie, was het vandaag de beurt aan haar ex-partner.
De man, woonachtig in Geesteren, werd op 2 april 2018 's avonds door z'n ex bezocht. Onaangekondigd en ook volledig tegen de afspraak in, omdat ze op dat moment een serieuze bedreiging vormde voor zowel hem als hun beider kinderen.
Al snel kwam het tot een handgemeen. Maar hierover lopen de verklaringen van de gewezen echtelieden totaal uiteen. Volgens de vrouw werd ze zonder waarschuwing in elkaar geslagen, maar volgens haar ex-man dreigde ze hem en richtte ze diverse vernielingen aan. Bijvoorbeeld aan een bedrijfsauto. "Ik heb haar wel tien keer gevraagd weg te gaan, omdat er niks geen goeds van zou komen. Ze wilde niet luisteren, wat ik ook zei", gaf Ewald H. aan.
Naderhand blijkt de ongewenste bezoekster in elk geval een blauwe plek op haar wang te hebben. Zij verklaarde tegenover de politie geslagen te zijn. Hij daarentegen houdt het erop dat ze haar verwondingen waarschijnlijk bij een val heeft opgelopen. "Ik heb haar tweemaal vastgepakt en tegen de grond geduwd. Om haar te kalmeren, maar ook om te voorkomen dat ze meer ging vernielen."
Hij ontkende haar geslagen of gestompt te hebben en vond dat bovenal zij schuld had aan het geweldincident. Opvallend genoeg kreeg zijn nieuwe vlam het allemaal via FaceTime mee.
De officier van justitie eiste 40 uur werkstraf als waarschuwing, omdat ze de mishandeling bewezen en strafbaar achtte. "Hierbij is rekening gehouden met het totaalplaatje en dat aangeefster een behoorlijk aandeel heeft in het geheel."
De verdediging stelde zich daarentegen op het standpunt dat vervolging van de Geesternaar buiten alle proporties is. "Voor een situatie waar hij helemaal niet om heeft gevraagd en waarover hij zegt helemaal niet te ver te zijn gegaan. Z'n verklaringen hierover zijn ook consistent en betrouwbaar."
Volgens rechter Ben Hendriks is de verdachte weliswaar schuldig aan de tenlastegelegde mishandeling, maar hoeft hij geen straf te hebben. Dit onder meer vanwege het ontbreken van een strafblad, zijn stabiele psyche en rustige karakter, op basis van gesprekken met de Reclassering en de impact die de echtscheiding heeft gehad op alle betrokkenen.
Een beroep op noodweer-exces als strafrechtadvocaat Dennis van den Berg had bepleit, waarbij iemand onder bepaalde omstandigheden zelf geweld mag toepassen indien diegene zich ernstig bedreigd voelt, gaat wat Hendriks betreft niet op.
H. heeft veertien dagen bedenktijd voor een eventueel hoger beroep.