Veel steken onder water bij de sleuteloverdracht

Wie vanmorgen in Albergen wakker werd van loeiende sirenes, wees gerust: het was ‘maar’ een stoet carnavalsvierders. Sleutelprins Arjan en de rest van de hofhouding is vervolgens naar het gemeentehuis in Tubbergen gebracht, alwaar de uitreiking van de ‘steek onder water’ en de gemeentesleutel plaatsvond.

Diverse carnavalsverenigingen, dansmariekes en blaaskapellen stonden al te wachten om de aankomst van de Alberger Bökke mee te maken. Na wat ronkende en luidruchtige rondjes over het Raadhuisplein ging iedereen naar binnen.

Uit de prinsen van alle carnavalsverenigingen rolt er bij toerbeurt ieder jaar een zogeheten sleutelprins uit, die in dat carnavalsjaar over de gemeente ‘regeert’ met de gemeentelijke sleutel als symbool voor die macht. Dit jaar is de beurt aan Albergen. Daar was, tijdens het gemeentegala, de steek onder water uitgedeeld aan de gemeenteraad. Namens dit laatste gremium nam Leon Oosterik het woord. Die droeg het college op voorop te lopen tijdens de optocht in Geesteren. De burgemeester zei dat direct toe, maar deelde vervolgens wel de nodige komische sneren uit naar de ‘probleemwijken’ die de gemeente telt.

De sleuteloverdracht, iets wat sinds 1978 plaatsvindt, is dé gelegenheid voor het college van burgemeester en wethouders om per dorp een aantal bijzondere gebeurtenissen of aan hen toegedichte eigenschappen voor het voetlicht te brengen. Denk hierbij – achtereenvolgend – aan het ‘o zo bruisende’ Tubbergen, de verliesreeks van STEVO 1, dat Fleringen het enkele dagen zonder werkende stoplichten heeft moeten doen, de verwencommissie van MVV’29, dat het altijd ‘rustig’ is in Reutum, de hausse aan diefstallen van zitmaaiers en bladblazers in Vasse, de ‘raamdecoratie’ van café Miets en natuurlijk grappen over het grensvolk.

Het was ook burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker die de laatste steek uitdeelde en wel aan Langeveen om het gebrek aan ‘law and order’ in het dorp, al is dat sinds de komst van prins Rudie (Oude Nijeweeme) van de Turftrappers wel verbeterd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen