Carnavalsoptocht van Albergen ingekort, wel recordaantal deelnemers

Foto: Mark Mensink

De optochtcommissie van de Alberger Bökke heeft er al maanden aan voorbereiding op zitten.

De eerste grote carnavalsoptocht van Twente kan wat hen betreft van start gaan. “Met 3.750 deelnemers verbreken we zelfs het record van vorig jaar”, vertelt woordvoerder Walter Lansink.

Hoge kwaliteit

Het bezichtigen van de wagens heeft reeds plaatsgevonden en Lansink is bijzonder te spreken over de kwaliteit. “We hebben met 36 grote en kleine wagens onze grootste optocht ooit en het niveau van de wagens is weer erg hoog”, weet hij te vertellen. De optochtcommissie is bijzonder verheugd dat veel bekende toppers weer tot de deelnemers behoren. “Daarmee is het publiek verzekerd van een waar kijkspektakel”, glundert Lansink. Hij noemt hierbij de plaatselijke Sjikke Bökke, die dit jaar de grootste loopgroep in hun elfjarig bestaan hebben: maar liefst 300 personen.

Ook het Peleton uit Geesteren, de Oranjewijk en de Fortburgers uit Tubbergen, de Venfluiters uit Manderveen, DKW uit Vasse, de Klippels uit Langeveen, de Hengelose Optocht Vereniging Altijd Dorst, de Kolkleu uit Hertme en de Kroegtijgers uit Geesteren zullen dit jaar weer deelnemen.

Prijzengeld

Dit jaar is er weer 6.200 euro aan prijzengeld beschikbaar, waarvan 1.111 euro voor de eerste prijs in de categorie grote wagens. “Daarvoor ben ik onze sponsoren, die dit mede mogelijk maken, enorm dankbaar”, aldus Lansink.

Route

Zondag 24 februari zal de optocht aan De Gentiaan van start gaan. Dat gebeurt dit jaar wederom om 12.00 uur.

Deelnemers worden met spandoeken naar de opstelplaats verwezen. Voor de toeschouwers wordt aangegeven waar de parkeerplaatsen te vinden zijn. “Alle deelnemers hebben vooraf al een startnummer verkregen, zodat het voor de wagens en loopgroepen niet meer nodig is om zo vroeg mogelijk naar Albergen te komen”, vertelt Lansink.

De optocht eindigt bij de kerk aan de Hobergenstraat, waarna de wagens uit kunnen rijden via de Zenderseweg of de Philippus Robbenstraat.

De gehele route is als volgt: De Gentiaan, Veenpluis, Moutmolen, Molendijk, Bennekerstraat, Oude Schoolstraat, Hinvertsweg, Geert Groote straat, Hoofdstraat, Zenderseweg, Kapittelhuisstraat en Hobergenstraat. Hier zullen prins Roy, sik Martin en jeugdprins Bart en -sik Jasper het defilé afnemen.

Medewerking van bewoners

Om het geheel goed te laten verlopen, heeft de vereniging de medewerking van de Albergse bevolking nodig. De bewoners langs de route worden dringend verzocht om de straten autovrij te houden. Dit verzoek geldt ook voor de mensen die binnen de route wonen.

Bij eventuele calamiteiten kan men dan snel van binnenuit de optocht bereiken. Andersom zal de vereniging proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo zijn er strenge regels aan het geluidsniveau gesteld en worden de straten de volgende dag weer schoongeveegd. “We vragen bij deze de aanwonenden om de rommel op straat te vegen”, benadrukt Walter. “De gemeente zal dan zorg dragen voor het opruimen, in samenwerking met een veegploeg van onze vereniging.”

Noaberfeest

Rond de klok van zes uur gaat prins Roy de prijzen uitreiken op het Noaberfeest. Ook dit jaar vindt dit feest plaats in de grote tent op de parkeerplaats, naast zalencentrum Morshuis.

Vanaf ongeveer 14.30 uur zal de tent geopend zijn en de entree is gratis. Voor kinderen is er een springkussen en gratis ranja.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen