Woning verduurzamen is altijd de moeite waard

Meulenhof in Tubbergen
Meulenhof in Tubbergen
Foto: TMZ

Nederland moet sterk verduurzamen. Dit is allang geen nieuws meer. Het is belangrijk dat iedereen, bedrijven en particulieren, meer aandacht gaat besteden aan duurzaamheid en energiezuinigheid. Nieuwbouwwoningen, zoals de nieuwe starterswoningen, worden al optimaal energiezuinig opgeleverd. Voor veel bestaande woningen in de regio geldt dat zij nog een stuk energiezuiniger gemaakt kunnen worden. Het verduurzamen van de woning is om meerdere redenen altijd de moeite waard.

Meerdere mogelijkheden om de woning te verduurzamen

Voor bestaande woningen geldt in de meeste gevallen dat er meerdere mogelijkheden bestaan om de woning verder te verduurzamen. Diverse isolatiebedrijven, zoals Lammertink Isolatie, hebben de handen vol aan isolatiewerkzaamheden. Het optimaal isoleren van een woning is dan ook de belangrijkste eerste stap op weg naar verduurzaming. Een woning kan op verschillende niveaus worden geïsoleerd. De spouwmuurisolatie behoort tot de meest gekozen vormen van isolatie. Aanvullend kan er worden gekozen voor de isolatie van het dak en voor een vloer- en of bodemisolatie. Vanzelfsprekend kan er ook worden verduurzaamd met onder meer zonnepanelen, isolatieglas en een warmteboiler. 

Tegemoetkoming in de kosten voor verduurzaming

Het verduurzamen van een woning brengt kosten met zich mee. De investering wordt uiteindelijk terugverdiend op meerdere manieren. Er wordt direct terugverdiend middels de besparing op de energierekening. Daarnaast verkrijgt de woning ook een positiever energielabel, waardoor de woning meer waard wordt. Toch blijft het wel een investering en dat is niet voor elke woningeigenaar haalbaar. Dan is het goed om te weten dat er een subsidie beschikbaar is voor de verduurzaming van de woning. De ISDE subsidie 2023 vormt een tegemoetkoming in de kosten. ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Door de tegemoetkoming in de kosten en het financiële voordeel dat verduurzaming je oplevert, heb je de kosten altijd relatief snel weer terugverdiend. Na deze periode begin je uiteraard met besparen 

Belangrijkste voordelen van een energiezuinigere woning

Wanneer een woning energiezuiniger is, dan ligt het wooncomfort hoger. Het binnenklimaat is behaaglijker en er hoeft minder te worden gestookt om het aangenaam warm te houden. Goede isolatie houdt in de zomer zeker ook een deel van de hitte buiten, waardoor het koeler blijft in de woning. De energierekening wordt lager en de woningwaarde wordt hoger. Na het verduurzamen van de woning kan er een nieuw energielabel voor de woning worden aangevraagd. Woningen met een positief energielabel worden sneller en tegen een betere prijs verkocht dan woningen met een negatiever energielabel.

Is een nieuw energielabel aanvragen verplicht?

Het hebben van een energielabel is verplicht op de woningmarkt. Wanneer een woning verkocht wordt, dan dient de verkoper een energielabel te hebben. Standaard zijn alle koophuizen al voorzien van een energielabel, voorlopig of definitief. Na het verduurzamen van een woning is het altijd verstandig om een nieuw, definitief energielabel aan te vragen. Indien de woning te koop wordt aangeboden is het wettelijk verplicht om een definitief energielabel voor de woning te hebben.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen