Bouwplannen voor ‘Insectwoning’ aan kanaal in Albergen door gemeente goedgekeurd

Foto:

Een huis in de vorm van een honingbij, zo’n bouwaanvraag komt niet iedere dag voorbij. “De plannen bestaan al zeker sinds 2006, da’s inmiddels 8 jaar. Waar hebben we het met elkaar over”, vraagt wethouder Harmelink zich openlijk af. “Ook aan de eisen van een woonbestemming en een goede ontsluiting voldoet deze aanvraag nu. Als dit niet nog aan de regels voldoet, moet je je afvragen of je dan nog wel goed bezig bent. Zijn er dan de regels om de regels of zijn ze alleen ondersteunend bij aanvragen?”Om te komen tot de beslissing om toestemming te verlenen voor de bouw van het bijzondere huis zijn de gemeente en, in het bijzonder, de aanvrager zelf niet over een nacht ijs gegaan. De bouwaanvraag stamt uit september 2010. Vervolgens waren er zorgen in de gemeenteraad over de bereikbaarheid van de plek waar het huis gebouwd gaat worden en heeft het college aangegeven dat er geen extra ‘rood’ bij mag komen in het buitengebied. “Dus, met andere woorden, er moest een woonbestemming op komen die ten koste van een andere woning zou moeten gaan. En dat is inmiddels gelukt. Op het perceel Broekzijdeweg 34 in Albergen zijn een woning, enkele bijgebouwen en een tennisbaan aanwezig. Deze woonbestemming wil men wijzigen in een recreatieve bestemming om een hoogwaardig groepsverblijf voor maximaal 20 personen te realiseren. Deze verblijfsrecreatieve functie wordt op het bestaande erf in de bestaande bebouwing gerealiseerd. De woonbestemming komt ten goede aan het project voor de bouw van een insectwoning, waarvoor een aparte projectbesluitprocedure wordt doorlopen”, legt Harmelink uit.

De goedkeuring van het bouwbesluit komt niet opnieuw in een raadscommissie of gemeenteraadsvergadering aan de orde. “Het is aan ons gemandateerd en wij zijn akkoord”, aldus burgemeester Stegers. Harmelink vult aan: “Dit is van ons bordje af, het is nu aan anderen om erover te beslissen. Het voldoet niet aan onze welstandsregels, maar dit is zo uniek dat het alsnog van de gemeenteraad mag.”

insecthuis

Opmerkelijk genoeg heeft wethouder Vleerbos niet aan deze beraadslaging van het college van burgemeester en wethouders deelgenomen. “Familie van hem woont in het gebied waar de Insectwoning gaat komen en hij wil er daarom buiten blijven”, verklaart Stegers. De burgemeester verwacht dat het Insecthuis ook een aantrekkende kracht op toeristen gaat hebben. “Liefhebbers van architectuur bijvoorbeeld zullen hier zeker interesse voor hebben. Niet met busjes tegelijk, maar ik kan me zo voorstellen dat men wel even stil gaat staan om goed te kijken als men er in de buurt loopt of fietst.”

Het gebouw wordt 43 meter lang, 12 meter hoog en 15 meter breed. Volgens het CDA past het niet in een agrarisch gebied met land­schappelijke waarden.

Zorgen in de buurt
Tegen het voorontwerp van het bestemmingsplan zijn 21 inspraakreacties ingediend. Uit deze blijkt dat men zich over het algemeen over dezelfde onderwerpen zorgen maakt. Wat hieruit ook blijkt is dat de bezwaren maar gedeeltelijk te maken hebben met de groepsaccommodatie die met dit plan mogelijk wordt gemaakt. In belangrijke mate hebben de reacties ook betrekking op het plan voor de realisatie van een ‘insectwoning’. Er is een zekere relatie tussen deze 2 plannen, maar deze bestaat hoofdzakelijk uit het feit dat met het bestemmingsplan wordt gewaarborgd dat er per saldo geen woning bij komt in het buitengebied. Blijkbaar is dit onvoldoende duidelijk geweest voor omwonenden, concludeerd de gemeente. In de inspraaknota wordt daarom de relatie tussen beide procedures toegelicht. Ook zal hier in het ontwerpbestemmingsplan meer aandacht aan worden besteed. Daarnaast is er aanleiding om de regels bij de bestemming ‘wonen’ nader te specificeren en een begripsbepaling toe te voegen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen