‘Namen van bezwaarmakers Marktplein Tubbergen blijven geheim’

Foto: Redactie

“Illegale activiteiten”, zo betitelde burgemeester Stegers gisteravond het aanbieden van door derden ingebrachte goederen bij Marktplein Tubbergen. Het college verleent dan ook geen medewerking aan de aanvraag van de familie Bekhuis om op die locatie detailhandel in zowel volumineuze als niet-volumineuze goederen mogelijk te maken.

Wel krijgt het bedrijf in principe medewerking aan het gebruik ten behoeve van detailhandel in volumineuze goederen als deze vallen onder de definitie zoals opgenomen in artikel 1.33 van het bestemmingsplan (verkoop van auto’s, boten, caravans, tuininrichtingsartikelen, bouwmaterialen, keukens en sanitair, alsmede woninginrichtingsartikelen, waaronder meubelen). Er mag echter geen sprake zijn van buitenopslag.

In strijd met detailhandelsvisie

In het ruimtelijk detailhandelsbeleid van de gemeente Tubbergen (2005) is bepaald dat buiten de centra van Tubbergen, Geesteren en Albergen niet substantieel geïnvesteerd moet worden in de winkelfunctie. Dezelfde lijn is in de in ontwikkeling zijnde Detailhandelsvisie Dinkelland-Tubbergen doorgetrokken. In de ontwerpvisie wordt bepaald dat bestaande winkels buiten de beoogde structuur kunnen blijven bestaan. Nieuwe initiatieven zijn niet toegestaan.

“De gewenste winkel past niet in het bestaande bestemmingsplan en is daardoor strijdig met zowel de huidige als in ontwikkeling zijnde detailhandelsvisie. Indien gekozen wordt voor de vorm van enkel volumineuze detailhandel dan zou dit wel binnen de detailhandelsvisie passen”, verduidelijkt wethouder Erik Volmerink.

‘Shop-in-shop concept’

Eind 2013 is er een vergelijkbaar verzoek geweest voor het pand aan de L. von Bonningshausenstraat, gelegen op hetzelfde industrieterrein in Tubbergen. Een gedeelte van dit pand wilde men gebruiken voor een ‘shop-in-shop concept’, ofwel een winkel die samengesteld is uit verschillende kleinschalige winkeltjes van startende ondernemers die zich nog geen eigen winkelruimte kunnen veroorloven.

Het concept diende als opstap voor deze ondernemers om uiteindelijk de winkel te kunnen verplaatsen naar het centrum. Naast startende ondernemers bood het concept ook mogelijkheden voor kunstenaars en een webshop. Deze aanvraag is ingetrokken voordat er op besloten kon worden, maar de ingestoken lijn was negatief wegens strijdigheid met bestemmingsplan, gemeentelijke bedrijventerreinvisie en de detailhandelsvisie.

Strikte geheimhouding

Tegen de bedrijfsactiviteiten van Marktplein Tubbergen maakten een onbekend aantal personen en organisaties bezwaar. De gemeente is niet van plan hun namen vrij te geven, omdat “op basis van de gemaakte afwegingen de betrokken rechtspersonen dan wel derden onevenredig kunnen worden bevooroordeeld of benadeeld”. Dit blijkt uit de wel openbaar gemaakte collegestukken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen