‘Bomen kappen wordt makkelijker’

Foto: Redactie

De regels bij het vellen van houtopstanden zijn eenvoudiger geworden. De samenleving krijgt meer ruimte en verantwoordelijkheid en zodoende kan een ieder zijn of haar omgeving zelf inrichten, liet de gemeente vanmorgen weten.

Zo mogen vanaf nu een aantal boomsoorten zonder vergunning geveld worden. Men hoeft ook geen melding meer te doen bij het periodiek afzetten van hakhout en het kappen t.b.v. dunning. Dat betekent minder ambtelijke inzet en geen kosten voor degene die eigenaar is van de boom.

Zomaar een willekeurige boom kappen?

Het is natuurlijk niet zo dat iedereen zomaar een willekeurige boom mag gaan vellen. Een boom met een diameter dunner dan 40 cm (gemeten op 1.30 meter vanaf het maaiveld rondom de stam) mag je zonder vergunning kappen.

Bomen met een diameter groter dan 40 cm mogen alleen zonder vergunning gekapt worden als ze niet behoren tot de soort haagbeuk, beuk, zomereik, wintereik, Hollandse linde, winterlinde, zomerlinde, Hollandse iep en gewone es. Er zijn dus nog wel degelijk regels verbonden aan het wel of niet mogen vellen van een boom. Ook bepaalde landschapselementen als hakhout, houtwal of singel, boomgroep (3 of meer bomen), (erf)bos en bomenrij worden soms beschermd.

Verder is er een stappenplan en een lijst met veelgestelde vragen (PDF) opgesteld. Kortom, een handige manier om te zien of men een kapvergunning moet aanvragen of niet. In gevallen waarvoor een bestemmingsplan, beheersverordening, exploitatieplan of voorbereidingsbesluit is bepaald, geldt een andere omgevingsvergunning.

Elkaar een Groene Dienst bewijzen

Wethouder Erik Volmerink: “In de gemeente Tubbergen hebben in totaal 370 eigenaren van landschapselementen een Groene Dienst gesloten met de Stichting Groene Blauwe Diensten Overijssel met een oppervlakte van ruim 150 hectare. De contracten voor de Groene Diensten kennen een periode van 30 jaren. Dit laat zien dat er interesse in de samenleving is om zich vrijwillig in te zetten voor onze leefomgeving. We nemen samen een verantwoordelijkheid in het behoud van ons mooie landschap.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen