Europese Commissie onder druk gezet na ‘scheurverbod’ in Hezingen en Mander

Foto: Max Pixel

De bedreiging van boerenbedrijven door het zogeheten ‘scheurverbod in o.m. Hezingen en Mander heeft er inmiddels zelfs toe geleid dat er schriftelijke vragen aan de Europese Commissie worden gesteld.

Een woud aan regels en beperkingen die het ondernemen in de weg staat. Dat ziet VVD-Statenlid Henk Veltkamp. Hij luidt op provinciaal niveau de noodklok nu bedrijven die in de buurt van natuurgebieden gevestigd zijn, steeds verder in de knel komen te zitten. Zelfs ploegen is er verboden, zo werd afgelopen week bekend. “Natuurlijk is het normaal dat we zuinig zijn op de natuur, maar het moet niet doorslaan. Het is kwalijk dat de betrokken boeren zo lang in onzekerheid zitten. Het scheurverbod komt ook nog eens bovenop een enorme stapeling van regels, die het ondernemen in de weg zitten”, laat Veltkamp weten.

Europese Commissie

De kritiek op de maatregelen heeft inmiddels ook ‘Brussel’ bereikt. EuroparlementariĆ«r Jan Huitema (VVD) heeft inmiddels schriftelijke vragen ingediend bij de Europese Commissie. Hij wil weten of er regionale aanpassingen kunnen worden gedaan.

Provincie

VVD wil nu samen met de andere coalitiepartijen (CDA, D66 en ChristenUnie) gaan bekijken of de provincie Overijssel een bijdrage kan leveren aan een oplossing. Veltkamp: “De regels en beperkingen worden nu vanuit Brussel en Den Haag zeer stringent toegepast, terwijl hier maatwerk nodig is.”

Reacties