College blij met extra geld voor startersleningen

Foto: CC0

Goed nieuws voor starters op de woningmarkt die een starterslening hebben aangevraagd bij de gemeente Tubbergen. De gemeenteraad is akkoord met een tijdelijke continuering van deze regeling.

Gisteravond hebben de gemeenteraadsleden hun fiat gegeven aan de voortzetting van de zogeheten startersleningen tot eind dit jaar. Hiervoor is €100.000 ter beschikking gesteld. Per individuele aanvraag is €15.000-€25.000 gemoeid, aldus wethouder Roy de Witte. “Ze moeten daarbij wel voldoen aan de NHG-regels.”

Dit jaar zijn al 17 starters via de lening geholpen, vertelt het collegelid. Zij hebben hiermee een woning of appartement kunnen kopen, voor de eerste keer in hun leven. Lopende aanvragen kunnen afgewikkeld worden met de nieuwe dotatie vanuit gemeentegelden. “Het is nadrukkelijk geen subsidie, want de lening moet na 3 jaar terugbetaald worden”, zegt De Witte met klem.

‘Aflopende zaak’

De Witte ziet voor komend jaar ook nog de noodzaak om de lokale woningmarkt te stimuleren via een dergelijke regeling, maar daarna is het daar mogelijk mee afgelopen. “Voor 2019 moeten we ons afvragen of dit het geëigende middel is voor stimulering. Het is de vraag of het tegen die tijd de markt niet teveel beïnvloed. We houden daarom echt een ‘vinger aan de pols’.”

Volgens wethouder De Witte stimuleren de startersleningen ook de doorstroming op de woningmarkt. “Dat zien we in alle dorpen. Geesteren, Albergen, noem het maar op. Ongeveer 70% á 80% van de verkochte woningen gaan naar starters. Dat kunnen CPO-projecten zijn of appartementen, maar net zo goed vrijstaande kavels of twee-onder-een-kappers”, vult wethouder Erik Volmerink aan. “Doorstromers maken ruimte en gaan veelal naar een groter huis, of in ieder geval iets anders, zodat starters een kans krijgen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen