Eerste delen innovatieve modelwoning Groothuis naar Solar Decathlon 2014

Foto:

Hoe pak je een energieneutraal Hollands rijtjeshuis en een duurzame tuin in voor transport naar Frankrijk? Dat laten de studenten van de TU Delft zien als zij morgen vanuit Harbrinkhoek naar Versailles (Frankrijk) vertrekken om mee te doen aan de Solar Decathlon 2014.Tijdens de ‘olympische spelen voor de duurzame bouw’ laat het studententeam zien dat bewoners van een bestaand, Hollands rijtjeshuis helemaal op zonne-energie kunnen leven, mede door het aanbrengen van een glazen constructie.

Het transport van de voorbeeldwoning gebeurt in delen. De eerste 3 vrachtwagens vertrekken woensdag 11 juni tussen 12.00 en 14.00 uur vanaf het bedrijventerrein van TBI-onderneming Groothuis Wonen (Ootmarsumseweg 12 in Harbrinkhoek).

Voor deelname aan de Solar Decathlon 2014 heeft het Delftse studententeam het ouderlijk huis van één van de studenten, een rijtjeswoning uit de jaren ’60, nagebouwd. Met het aanbrengen van een glazen constructie laten de studenten zien hoe deze bestaande woningen energieneutraal kunnen worden gemaakt en er tegelijkertijd extra woonruimte kan worden gecreëerd.

Het concept heet ‘Prêt-à-Loger, home with a skin, klaar om te bewonen’ omdat de bewoners erin kunnen blijven wonen als de tweede huid wordt aangebracht. In Nederland zijn 1,4 miljoen vergelijkbare woningen die op deze wijze van eigen energie kunnen worden voorzien.

Solar Decathlon
Het huis, met de duurzame tuin van NL Greenlabel, verrijst straks op het wedstrijdterrein in Versailles naast allemaal futuristische villa’s van de andere deelnemende landen. De studenten moeten het huis in Versailles in 10 dagen weer opbouwen.

De Solar Decathlon is een competitie tussen 20 universiteiten uit heel de wereld. Deze editie vindt tussen 28 juni en 14 juli plaats in Versailles, naast de paleistuinen van de Zonnekoning. De 20 huizen moeten 2 weken zelfstandig functioneren, alleen op zonne-energie.

Op 12 juli maakt de jury bekend welke universiteit heeft gewonnen.

Samenwerking
De realisatie van het huis is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van de TU Delft, TBI, het programma Energiesprong van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Univé en verschillende leveranciers van materialen.

Meer informatie
Lees alles over het project op de website van het Prêt-à-Loger team (o.a. video’s en foto’s) of de website van de Solar Decathlon 2014.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen