Noaberteam Geesteren snel aan de slag

Foto:

Politie, de huisarts en de apotheek onder één dak, samen met andere zorg- en welzijnsorganisaties. In Geesteren is dat vanaf dinsdag 12 november het geval in De Aanleg, midden in het dorp. Vervolgens is er elke 2 weken een vast spreekuur waar mensen met hun vragen en problemen naartoe kunnen.”Dit alles in het kader van ‘omzien naar elkaar’, dus richting het alom bekende noaberschap. Als mensen langer thuis kunnen wonen, dan scheelt dat gewoon zorgkosten en zijn ze veel gelukkiger”, legt Silvy Leus van ZorgAccent uit. De Geesterse geeft tevens leiding aan de werkgroep Woonservicegebied van Dorpsbelang Geesteren. Anton Schrijver is secretaris van de stichting en vanzelfsprekend zeer in z’n nopjes met dit nieuwe initiatief. “De mensen in het dorp hebben zelf aangegeven dat er behoefte is aan één centrale plek waar ze terecht kunnen. In de enquetê naar aanleiding van het Dorpsplanplus van Geesteren kwam dit duidelijk naar voren.”

Het gaat om een pilot van een half jaar. Leus: “Wonen, welzijn en eventueel zorg. Daar richten we ons op. In de toekomst zou dit voorbeeld ook heel goed in bijvoorbeeld Langeveen of Tubbergen kunnen werken. Waarom niet? De zorg an sich komt steeds meer op de schouders van vrijwilligers en mantelzorgers te liggen. Als mensen door deze opzet langer zelfstandig kunnen wonen, dan is dat pure winst. Met de nieuwe zorgwet die op ons afkomt, waarbij de gemeente grote verantwoordelijkheden op zich krijgt, is het belangrijk dat we tijdig anticiperen. We proberen elkaar te versterken. Dit is daar een goed voorbeeld van, denk ik.”

Volgens Schrijver voelen de buurtbewoners zich meteen al een stukje veiliger door de komst van de politie, ook al is het ‘maar’ een spreekuur. Wijkagent Miriam van Lubek is van zins tenminste iedere 2 weken, maar wellicht wel elke week, aanwezig te zijn in De Aanleg. “Maar het ligt er helemaal aan. Ik weet ook nog niet zeker waaruit de vragen of problemen bestaan. Wellicht komt men aangifte doen of gaat het om burenruzies. Ik ben erg benieuwd. Om nog dichter bij de burger te zijn, ga ik binnenkort dus tevens hier aan de slag.” Haar spreekuur is van 10.00 tot 12.00 uur en ook voor inwoners van b.v. Langeveen en Manderveen.

Het Noaberteam richt zich overigens niet op individuele problemen en het oplossen ervan. Daarvoor bestaan al andere netwerken.

2013-10-28-17

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen