Muzikant, kroegbaas en Almeloër maar vooral Tubbergenaar

Foto:

Al jaren geleden heeft Toon Eppink (44) het dorp verruild voor de stad. Toch blijft het sentiment richting Tubbergen naar eigen zeggen altijd aanwezig. Inmiddels is Eppink sinds 2006 eigenaar van café De Stam in Almelo. Naast zijn kroeg vindt de geboren Tubbergenaar een uitlaatklep in zijn grote passie: muziek. De kroegbaas, muzikant, man, zoon, broer én vader ziet zichzelf als een tevreden mens.In hemdsmouwen zit Toon Eppink aan de toog van zijn eigen café. Muziek op de achtergrond en een paar klanten die in de hoek een kop koffie drinken. “Tja, het klinkt misschien ‘onTubbigs’ maar ik vond de stad altijd wel interessant”, begint Toon zijn biografie. “Op mijn negentiende verhuisde ik van Tubbergen naar Almelo, naar een flatje. Mijn vrouw Liset is geboren Almelose en werkte in de horeca. Met de horeca hield ik me toen nog niet bezig. Ik ging naar de MMO in Almelo en daarna volgde ik twee jaar conservatorium in Hilversum. Daar heb ik veel geleerd ondanks dat ik de opleiding niet heb afgerond. Destijds was ik al enorm druk met de band The Spitfires.”

De muzikaliteit van Toon openbaarde zich al op jonge leeftijd. Amper negen jaar oud toog hij voor het eerst naar gitaarles. “Dat was bij de muziekschool in Tubbergen”, blikt de inmiddels geoefende gitarist terug. “Toch waren die lessen niets voor mij. Klassieke muziek, noten lezen, daar had ik helemaal niets mee. Ik wilde gewoon Status Quo spelen! Zij waren mijn helden in de jaren ’70.” Toon besloot zichzelf les te geven en op zijn achttiende ging hij serieus bezig met het maken van muziek. Dit resulteerde in de band Wild Side, een bandje met een top 40 repertoire. Na een rustperiode nam hij deel aan The Spitfires, bekend van nummers als Het Kabouterlied en Jambalaya. “Een mooie tijd maar vooral erg druk. We hadden zo’n 4 à 5 optredens per week, meer dan 200 per jaar.” Toon weet het nog precies. “Daarnaast maakten we met The Spitfires 4 cd’s. In totaal heb ik er 5 jaar gespeeld en enorm veel ervaring opgedaan. Eigenlijk heb ik altijd wel geweten dat ik dat niet wilde blijven doen. Het is niet helemaal mijn muziekgenre.”
De muzieksmaak van de eigenaar is in de kroeg terug te zien en te horen. Een blik door het café doet vermoeden dat een house party bij De Stam niet snel zal plaatsvinden. Goede, ouderwetse rock uit de jaren ’60 en ’70 geniet nog altijd de voorkeur van Toon. “Die muziek blijft altijd en verveelt nooit”, is zijn argument. Muziek loopt als een rode draad door het leven van de geboren Tubbergenaar. Het was om die reden dat na het vertrek uit The Spitfires de band Toon, Teun en August werd opgericht in 1998. Deze band bestaat nog steeds maar vorig jaar zijn de optredens stil gelegd om meer aandacht te kunnen richten op ‘The Fortunate Sons’, een Creedence Clearwater Revival coverband. “Dat is muziek van ik blij van word”, bekent de zanger/gitarist. “Met The Fortunate Sons treden we op door heel Nederland. Om niet te regionaal bezig te zijn moet dat ook.”
Ondertussen werkte Liset nog altijd in de horeca en ook Toon begon interesse te krijgen in dit vakgebied. Als gast kwam het stel regelmatig bij Café de Stam en de wens ontstond om een eigen café te beginnen. Met de eigenaar van destijds besprak Toon zijn ambities waarbij hij aangaf zich al een tijdje te oriënteren. Volledig onverwachts vertelde deze dat Toon De Stam wel kon overnemen. Anderhalf jaar ging erover heen toen Toon en Liset in 2006 besloten de kans te wagen. “Terugkijkend zijn we volledig in het diepe gesprongen. Het was een denderende trein waar we instapten. Buiten mijn gebrek aan horeca ervaring was ik ook nog eens een vreemde eend in de bijt in Almelo.” Vervolgens lachend: “Al moet ik zeggen dat het horecapubliek in de stad en in het dorp aardig overeenkomt. Je hoort weleens zeggen dat er in de stad meer mafkezen lopen maar die zijn er in het dorp ook.” Samen met 5 vaste krachten en een aantal ambulante medewerkers hebben ze met De Stam een goedlopende kroeg.
Ondanks dat zowel café als muziek behoorlijk veel beslag legde op zijn tijd, stond het privéleven ook niet stil. Toon en Liset werden ouders van twee dochters; Doris (8) en Wies (3). 
Na 44 jaar is het leven van Toon Eppink anno nu in rustiger vaarwater terechtgekomen. “Ik ben een stuk rustiger geworden. Dat kan ook niet anders want ik ben een tevreden mens en heb zelfs geen specifieke toekomstdromen. Ik kijk wat er op mijn pad komt en laat alle opties open. Weetje wat het belangrijkste is? Je moet gewoon niet moeilijk doen. Doen wat je leuk vindt en leuk vinden wat je doet. Pas dan ben je een tevreden en gelukkig mens.” 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen