‘Je wilt echt niet weten wat je allemaal binnenkrijgt op een dag’

Ineke Kooiker deelt gezonde snacks uit bij SKIK
Foto: Redactie

Lekker, gezond, en ook nog eens makkelijk om te bereiden. Ineke Kooiker weet wel raad met (kleine) kinderen die niet alles lusten, maar toch de benodigde voedingsstoffen binnen moeten krijgen om voldoende energie te hebben. Gisteren was ze op bezoek bij SKIK om ouders voorlichting te geven. Ook heeft ze afgelopen week haar eigen boekje uitgebracht met handige tips en voedzame recepten.

De voedings- en gewichtsconsulente waarschuwt iedereen die ze maar spreekt voor ‘luxe-aandoeningen’ als diabetes 2, hart- en vaatziekten en obesitas. Ook haar eigen levensstijl heeft Kooiker helemaal omgegooid nadat ze te horen kreeg dat d’r schildklier niet meer functioneerde en er suikerziekte geconstateerd werd.

‘Schuld ligt absoluut bij ouders’

“De eerste 1.000 dagen in het leven van een kind zijn zó enorm belangrijk wat een verder gezond leven aangaat. De juist voeding kan voorkomen dat hij/zij op latere leeftijd ernstige kwalen ontwikkeld”, legt voedingsdeskundige Kooiker uit. “Vooral suiker is desastreus voor de ontwikkeling van het immuunsysteem van kleine kinderen, iets wat vooral in de eerste 2 jaar gevormd wordt. Helaas weten veel ouders dit niet en geven hun kroost teveel suikers, bijvoorbeeld via de bekende potjes voorgekookt en -bereidt eten. Deze bevatten heel veel toegevoegde stoffen, waardoor kinderen de smaak van normaal voedsel minder gaan waarderen.”

Kooiker vervolgt haar uitleg: “Bij inname van suikers, bijvoorbeeld van een ontbijtkoek of frisdrank, voelt iedereen zich binnen 5 minuten kiplekker. Maar zodra die ‘kick’ voorbij is, kak je weer enorm in en is er weer behoefte aan iets zoets. Zo gaat het maar door. Daar zit een hele strategie van de voedingsmiddelenindustrie achter. De hele dag wordt je gebombardeerd met reclame door bedrijven die nog meer willen verdienen aan hun producten. Je wilt echt niet weten wat je allemaal binnen krijgt op een dag. Het landelijke Voedingscentrum daarentegen geeft hele goede tips over een evenwichtige levenshouding.”

Het goede voorbeeld geven

Naar eigen zeggen heeft het destijds heel wat gekost om de inwonende kinderen en ook haar man te overtuigen, maar is iedereen nu volledig ‘om’. “Toen ik voorstelde gezonder eten te gaan bereiden en geen gebruik meer te maken van kant-en-klaar producten, riep dat in het begin natuurlijk aardig wat weerstand op. Maar intussen is iedereen er aan gewend en, sterker nog, willen ze niet meer anders. Zij zien nu ook in wat het betekent om gezond te eten en hoeveel extra energie ze daardoor hebben”, vertelt Kooiker met gepaste trots.

Het lifestyle programma dat Kooiker heeft ontwikkeld wordt ondersteund door een aantal Tubbergse bedrijven: Keurslagerij Hulshof, Groentehal Oosterik, Bakkerij Koopmans, De Zuivelhoeve, Bakkerij de Kleibakker, Studio Sport Tubbergen. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden contact opnemen met VoedGoed.nu, via [email protected] of tel. 06-19967087.

Reacties