Groep internationale wetenschappers doet second opinion onderzoek NAM

Foto: Pixabay

Staatstoezicht op de Mijnen heeft een groep buitenlandse wetenschappers gevraagd voor een second opinion over de injecties met afvalwater door de NAM.

In april ontstond een lekkage in de transportleiding van afvalwater onder een weiland in Holtheme bij Hardenberg. Dat lek is ontstaan door roest, veroorzaakt door een bacterie. Die bacterie had echter niet zo snel zo’n schade mogen leveren, aldus de NAM. Ook weet het olie- en gaswinningsbedrijf nog steeds niet precies waar het is fout gegaan.

Gisteren werd bekend dat de NAM (voorlopig) alle olieafvalwater-injecties stilgelegd heeft.

Meerdere onderzoeken

Onderzoek moet binnenkort uitwijzen hoe het toch kon gebeuren en waar in de leiding de bacterie nog meer schade heeft veroorzaakt. Voorlopig mag de NAM de leiding niet gebruiken, zo laat Staatstoezicht op de Mijnen weten. Duidelijk is al wel dat er meer chemicaliƫn aan het water moeten worden toegevoegd om de bacterie te bestrijden. Volgens de NAM gaat het hierbij om relatief kleine hoeveelheden.

De zorgen die door wetenschappers zijn uitgesproken over risico’s op aardbevingen en verzakkingen in Twente zijn door de NAM opnieuw onderzocht. Deze onderzoeken liggen nu bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Er zijn onderzoekers uit Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten benaderd.

Volgend jaar zomer moet de knoop worden doorgehakt over het vervolg van de injecties.

Reacties