Nelleke Plegt maakt vliegende start als goudsmid

Foto: Redactie

Onlangs heeft Nelleke Plegt zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig goudsmid. Hiermee ging een langgekoesterde wens van de 21-jarige Langeveense in vervulling, eentje die haar zo ongeveer werd ingefluisterd. “Ik twijfelde op de HAVO heel erg wat ik later wilde gaan doen, toen m’n moeder dit voorstelde. Het leek me ook wel wat en toen ben ik dat inderdaad gaan doen”, zegt Nelleke in de werkplaats van haar ‘mentor’ Dieuwke Raats in Goor.

De enige vakschool in Nederland die zo’n opleiding aanbiedt bevindt zich in Schoonhoven, iets ten oosten van Rotterdam. Nelleke vervolgt: “Ik heb eigenlijk een dubbele stage gelopen, zowel bij Dieuwke als in Almelo. Niet veel mensen weten dit, maar daar is een soort groot reparatiecentrum waar juweliers en dergelijke klant van zijn. Daar heb ik in de praktijk geleerd hoe gouden sieraden weer hersteld kunnen worden.” Afgelopen juni heeft ze de opleiding tot goudsmid afgerond. Tijdens haar opleiding werkte ze aan een vliegende start voor haar eigen onderneming door verschillende opdrachten van ontwerp tot uiteindelijke realisatie uit te voeren. En met succes, want ook op school viel ze op en kreeg ze een eervolle vermelding voor haar eindopdracht.

Tijdens haar stage in Goor heeft Nelleke de mogelijkheid gekregen om daar gebruik te maken van de gereedschappen, ruimte en van de schat aan ervaring die meer ervaren goudsmid Dieuwke bezit. Nelleke gaat er haar eigen opdrachten uitvoeren, terwijl Dieuwke haar met raad en daad terzijde zal staan. “Zo gaan we binnenkort samen op een bruidsbeurs staan. Anders had ik in alle machines en gereedschappen moeten investeren, nauwelijks te doen dus. Nee, ik ben heel blij dat ik deze kans krijg. Die pak ik met beide handen aan”, vertelt Nelleke vastbesloten. “Veel mensen zien dit als ‘priegelwerk’, maar het is – denk ik – gewoon iets dat bij me past. Vroeger al hield ik ervan om te knutselen, met iets kleins creatief bezig te zijn. Nu doe ik eigenlijk niets anders.”

Nelleke is gespecialiseerd in het volledig naar wens ontwerpen en realiseren van sieraden in edele metalen. “Vanzelfsprekend kunnen deze metalen gecombineerd worden naar de exacte wens van een klant. Als iemand zelf een bepaald idee heeft, kunnen we samen tot een mooi ontwerp komen – geen enkel probleem”, benadrukt Nelleke.

Eerder uitgevoerde opdrachten en eigen ontwerpen staan op www.nellekeplegt.nl, de website die broer Rutger voor haar gemaakt heeft.Zilveren auto

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen