Hoera, het Schuttersgilde Tubbergen is 40 jaar

Bestuursleden van Schuttersgilde Tubbergen
Bestuursleden van Schuttersgilde Tubbergen
Foto: Mark Mensink

Er is al best lang naartoe geleefd, maar aankomend weekend is het toch eindelijk zover. Dan wordt het 40-jarige jubileum gevierd van het Schuttersgilde Tubbergen.

Weliswaar werd er de afgelopen tijd vooral achter de schermen door met name een ‘kerngroep’ uit het ledenbestand hard gewerkt aan de festiviteiten, zoals gebruikelijk mag iedereen meevieren. “Het schuttersfeest – zoals dat tenminste in de volksmond altijd genoemd wordt – is altijd al openbaar geweest en voor eenieder toegankelijk. Net als de vereniging zelf. Onze leden komen uit echt alle geledingen van de maatschappij. Bij wijze van spreken kan een fietsenmaker tot aan de burgemeester gewoon lid worden, mits diegene door de andere leden toegelaten wordt. We kijken namelijk eerst naar wat voor vlees we in de kuip hebben. Echt streng zijn we niet, maar toch moet je een beetje oppassen om niet helemaal Jan en alleman toe te laten”, legt voorzitter Jos Groothuis uit. “Vooral mannen zijn bij ons lid, maar toch ook wel weer aardig wat vrouwen. De laatste jaren hebben we zo’n 50 leden.”

Voor het eerst in de geschiedenis van het Schuttersgilde Tubbergen zal er dit weekend op en om het Raadhuisplein in het dorp een groots feest losbarsten. Voorheen hadden de Volks- en Schuttersfeesten een plekje op het industrieterrein en vroeger nog boven op de Tubberger esch. Het voetbalveld tegenover het Schaepmansbeeld was destijds ’the place to be’. Vooral aanstaande zaterdagavond, onder de noemer Oktoberfest, staat in het teken van het heuglijk jubileum. Hiervoor zijn ook 6 Duitse zusterverenigingen uitgenodigd, die samen met de Tubbergenaren door het dorp zullen marcheren onder de welluidende klanken van de Dr. Schaepmanharmonie.

De schutterij

Lang geleden had iedere plaats van enige betekenis een schutterij. Zo is het meest beroemde schilderij van Nederland, de Nachtwacht, een portret met leden van de Amsterdamse afdeling. De schutters handhaafden lokaal de rust onder de bevolking als ware het een soort vrijwillige burgerwacht, maar weerden indien nodig ook vijandige buitenstaanders. De afgelopen 2 eeuwen zijn in de functie van de schutters enkele wijzigingen geweest, vooral vanwege de komst van een professionele politie- en legermacht. Desalniettemin zijn de schutters van Tubbergen zeer trots op al hun te koesteren erfgoed, wat zij tot in lengte van dagen willen voortzetten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen