Tubbergenaren starten petitie uit protest tegen dreigende uitzetting

Sjoerd Grobbink, Wessel Grobbink en Kirsten Meijer
Sjoerd Grobbink, Wessel Grobbink en Kirsten Meijer
Foto: Redactie

Als de Tubbergse broers Wessel en Sjoerd Grobbink niet uiterlijk 1 april komend jaar uit hun eigen huis vertrokken zijn, krijgen ze een dwangsom van €45.000 door de gemeente Tubbergen om de oren.

Eerst verloren ze hun moeder in 2006 aan een slopende ziekte en 2 jaar later viel hun vader plots weg door een fatale hartaanval. Wat restte was het huis waarin ze nu wonen, iets wat door de gemeente niet toegestaan is. “Wij kunnen helemaal niet weg”, verzucht Wessel (23). “Hoe kunnen we iets huren terwijl we ook nog maandelijks de hypotheek moeten overmaken? Dat kunnen we simpelweg niet opbrengen.” De broers zijn jong en studeren nog. Sjoerd (21) wil het liefst voetbalcoach worden en doet het CIOS in Zwolle. Wessel zit op het ROC in Almelo en wil de horeca in.

Het huis staat geregistreerd als dienstwoning van Fortkamp. Maar omdat de jongens er niet werken, mogen zij er officieel niet wonen. Er moet volgens de regels een directe relatie zijn tussen de bewoners en het bedrijf, iets wat de broers op dit moment niet hebben.

‘Alles verloren’

De gemeente wil vanwege geluidsnormen niet meewerken aan een zogeheten bestemmingsplanwijziging, waardoor het huis wel bewoond zou mogen worden. Volgens een geluidsrapport uit 2009 kan van de dienstwoning echter geen burgerwoning worden gemaakt, omdat het huis te dicht bij het café ligt. Daardoor is er teveel geluid, vanaf bijvoorbeeld de parkeerplaats, om de benodigde vergunning voor een burgerwoning af te geven.

De broers vochten tot aan de Raad van State tegen het besluit van de gemeente. Maar tevergeefs. “We hebben alle zaken verloren”, aldus tante Kirsten Meijer. “En dat terwijl er helemaal geen geluidsoverlast is. Ze wonen 20 meter verderop en achter het café staan huizen op nog geen 5 meter afstand… Waar is de medemenselijkheid van de burgemeester? Waarom je verschuilen achter wet- en regelgeving als daar niemand bij gebaat is?”

Als laatste strohalm hebben de jongemannen en Meijer de media ingeschakeld. “Dat zouden we anders niet doen, want het is niet netjes om dingen via een omweg te communiceren. Maar we staan al met de rug tegen de muur, dus er is weinig meer te verliezen.”

Online petitie

Ook zijn de broers een online petitie gestart, om daarmee zoveel medestanders te krijgen en de gemeente ertoe te bewegen dat zij de dwangsom weer intrekken. Klik hier om de petitie te tekenen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen