Eerste glasvezelaansluiting in buitengebied van Twente is een feit

Familie Masselink met Piet Grootenboer (Cogas) en Charles ter Horst (dorpsraad)
Foto: Redactie

Een primeurtje voor ‘dubbeldorp’ Harbrinkhoek-Mariaparochie. Daar werd vanmorgen de eerste glasvezelverbinding in het Cogas-aansluitgebied van Twente officieel in werking gesteld.

De familie Masselink aan de Leuvinksveldweg in Harbrinkhoek zijn sinds vanochtend de eerste bewoners in het buitengebied van Twente die van het razendsnelle glasvezel gebruik kunnen maken. Genoeg reden voor een klein feestje, waarbij ook vertegenwoordigers van de verschillende aanbieders (Caiway, Fiber, Solcon, etc.) en de aannemerscombinatie (BAM Infra Telecom en Van Gelder Telecom) aanwezig waren. Charles ter Horst sloot vanuit de dorpsraad aan.

‘Razendsnelle aanleg’

Medio oktober werd bekend dat het minimum aantal qua deelname, 50% van de mogelijke aansluitingen in het buitengebied van de gemeente Tubbergen, gehaald was door initiatiefnemer Cogas. Niet veel later ging de schop de grond in voor de aanleg van de kabel waarover zowel televisie-, internet- als telefonie-signalen gaan. “We zijn nu 2 maanden verder en de eerste bewoners kunnen er de vruchten al van plukken”, benadrukt directeur Piet Grootenboer van Cogas Kabel Infra.

Naar verwachting zullen in het voorjaar van 2016 in de gehele gemeente Tubbergen glasvezel-verbindingen aangelegd zijn, een redelijk uniek feit waarvoor diverse partijen (burgers, dorpsraden, bedrijven) een vurig pleidooi gehouden hebben.

Kinderen blij

Afgelopen dagen mochten de 4 zoons van het eerste ‘verglaasde gezin’ al even aan het testen met de nieuwe internetverbinding, iets dat meteen goed in de smaak viel. “Het ging direct van ‘Pap, wat enorm snel zeg!’, dus dat zit wel snor. Die zijn er echt hartstikke blij mee dat we dit nu hebben”, aldus vader Masselink. “Ze zijn nu aan het werk, maar als ze straks thuiskomen dan gaat de tv en de computer of mobieltje direct weer aan. En tegenwoordig is dat bijna overal hetzelfde. Je kunt gewoon niet meer zonder snel internet.”

Glasvezel in buitengebied Twente

Ondertussen is in Dinkelland, Oldenzaal en Borne de inschrijfperiode gestart. Tot half februari hebben de inwoners van deze gemeenten de kans om een abonnement af te sluiten bij een dienstaanbieder. Inwoners van de overige gemeenten van het Cogasgebied krijgen ook in 2016 een aanbod voor glasvezel. Als overal het animo voor glasvezel net zo groot is als in Tubbergen, zal halverwege 2017 het hele werkgebied van Cogas voorzien zijn van ‘het netwerk van de toekomst’.

Reacties