Ridderorde voor René Oosterlaken

Foto: Redactie

Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Deze bijzondere onderscheiding kreeg René Oosterlaken uit Tubbergen tot zijn eigen verbazing vanavond opgespeld in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s.

De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse afsluiting van het voetbalseizoen van TVC’28, het zogeheten Bruisend Weekend. De decorandus, in het dagelijks leven werkzaam bij de recherche, kreeg de bijbehorende versierselen door de burgemeester uitgereikt.

Oosterlaken was als vrijwilliger betrokken bij vele voetbal- en sportgerelateerde aangelegenheden, maar moest vanwege de behandeling aan een ernstige ziekte gedwongen een stapje terugdoen. In zijn toespraak memoreerde de burgemeester de grote verdiensten van Oosterlaken voor de voetbalsport in het algemeen en voor TVC’28, de KNVB en de Twentse Voetbalacademie in het bijzonder. De burgervader kenschetste Oosterlaken als een maatschappelijke verbinder die zijn sporen breed in de Tubbergse samenleving heeft verdiend.

Clubpreses Hans Hofsté roemde zijn voorganger voor het vele werk dat hij voor TVC’28 heeft verricht en de grote betrokkenheid bij de club voor jong en oud. “Dat René ondanks zijn ziekte zich blijft inzetten voor TVC’28, onder meer in de sponsorcommissie, tekent hem ten voeten uit.” Vorig jaar viel de gedecoreerde, die om gezondheidsredenen zijn functie als voorzitter van TVC’28 neerlegde, ook al eremetaal ten deel. Zowel van de KNVB als van TVC’28 ontving hij toen de gouden speld. Ook werd hij benoemd tot erevoorzitter van de vereniging.

De kersverse ridder toonde zich overdonderd door de onderscheiding. Ten overstaan van familie, clubbestuurders, collega’s, KNVB-afgevaardigden en heel veel leden TVC’28 bedankte hij de burgemeester en iedereen die aan de onderscheiding heeft bijgedragen.

Vrijwillige activiteiten

  • 1985-2015: Vrijwilliger bij en bestuurslid technische zaken (1990-1993), vicevoorzitter (1993-1999) en voorzitter (1995-2015) van de voetbalvereniging TVC’28. Oosterlaken begon als trainer/coach van het eerste elftal. Voorts initieerde en stimuleerde hij de ontwikkeling van het meisjes- en damesvoetbal. Ook was hij verantwoordelijk voor de aanleg van het kunstgrasveld en de renovatie en latere nieuwbouw van het verenigingsgebouw, de kleedkamers en de veldverlichting. Tevens bezocht hij ernstige zieke leden en nabestaanden na een sterfgeval. Onder zijn leiding verdubbelde het aantal leden. Thans is hij nog actief als bestuurslid van de beheersstichting De Grote Moat en lid van de sponsorcommissie.
  • 2003-2015: Vrijwilliger bij en lid van de Bondsvergadering (2007-2013) van de KNVB. Oosterlaken was afgevaardigde amateurvoetbal voor het district Oost en bestuurslid amateurvoetbal (2003-2013). Daarnaast was hij voorzitter van de Kamer Voetbaltechnische zaken (2007-2015) en lid van de verenigingsraad (2013-2015). Tevens was hij lid van de klankbordgroep FC Twente Voetbalacademie en ondersteunde hij de regionale talentontwikkeling van het jeugdvoetbal.
  • 2003-2015: Voorzitter van de commissie voor de nieuwe sporthal in Tubbergen. Oosterlaken zette zich in voor de realisatie van een nieuw sportcentrum, ondanks het feit dat daarin geen ruimte zou zijn voor het zaalvoetbal. Hij wordt genoemd als bruggenbouwer en er wordt gesteld dat het project zonder zijn inbreng reeds ‘in het drijfzand’ zou zijn beland.
  • 2013-2014: Vrijwilliger bij de voetbalraad van de gemeente Tubbergen. Oosterlaken was initiatiefnemer en organisator van de privatisering van de gemeentelijke buitensportlocaties.
  • 2015-heden: Lid van de werkgroep Tubbergen Bruist.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen