Kemperink dient aanvraag in voor een natuurbegraafplaats

Foto: Linxspire

Op aandringen van zijn zoon Jeroen heeft Johan Kemperink bij de gemeente een aanvraag ingediend voor een zogenaamde natuurbegraafplaats, waar iedereen – ongeacht geloof – begraven kan worden.

De nieuwe begraafplaats zou moeten komen op een perceel aan de Haarweg in Tubbergen, waarvan Kemperink eigenaar is. “In andere gemeenten, neem bijvoorbeeld Assen en Ommen, is dit al gerealiseerd. Daar kun je gaan kijken, voor degenen wie het ook wat lijkt. Jeroen, onze zoon, heeft niks met het geloof en vroeg of hij in de toekomst daar begraven mag worden. Ik heb daarom een aanvraag gedaan om de gemeente te vragen of dit mogelijk is.”

Waar op een reguliere begraafplaats de graven in rechte rijen langs verharde paden liggen, zijn deze op een natuurbegraafplaats in schijnbare willekeur verspreid. “De essentie is dat er op zo’n plekje niets aan de natuur aangepast wordt, geen beschadigingen of iets dergelijks. De mensen worden er in een simpele kist begraven die makkelijk te vergaan moet zijn, dus geen hardhouten en vergelijkbaar materiaal. Dan kan er eventueel een boompje op geplant worden. Op een natuurbegraafplaats vind je geen verharde paden, geen bloemen bij de graven. Ja, behalve de eerste 2 weken na de begrafenis”, aldus Kemperink. ” Ik schat dat er zo’n 35 of 40 kunnen liggen. Dat zou betekenen dat we er nog vele jaren mee vooruit kunnen. De dode wordt er als het ware teruggebracht naar de natuur – zo moet je het zien. Respect voor de overledene gaat zo hand in hand met respect voor natuur en milieu. Eén van de belangrijkste doelstellingen van de natuurbegraafplaats is behoud van oorspronkelijke flora en fauna.”

Urnen

Onduidelijk is nog of het initiatief van Kemperink enige kans van slagen heeft. Eerder, medio 2012, heeft een andere aanvrager geprobeerd op Landgoed Herinckhave toestemming te krijgen voor een andersoortige begraafplaats waarbij de as van gecremeerden in urnen begraven zou worden. Ook was het de bedoeling dat er een strooiveldje zou verschijnen. Zover kwam het echter niet, want de gemeente ging niet akkoord met de plannen. Al was dat met name gezien het historische belang van de locatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen