Vannacht voor het eerst zout gestrooid

Strooiwagens worden beladen bij de provinciale zoutopslag
Strooiwagens worden beladen bij de provinciale zoutopslag
Foto: Redactie

Voor de eerste keer dit winterseizoen is er strooizout verspreid op wegen in de gemeente om mogelijke gladheid te bestrijden.

Gisteravond leek er nog geen vuiltje aan de lucht, maar vannacht reden strooiwagens af en aan bij de provinciale zoutopslag aan de Almeloseweg in Tubbergen. Dit doordat er sprake was van nachtvorst i.c.m. neerslag, wat resulteert in ijzel.

Schoonmaken

De grote hoeveelheid pekel die jaarlijks op de weg wordt gestrooid om gladheid te bestrijden, kent helaas een groot nadeel: het is zeer schadelijk voor de carrosserie van auto’s en vrachtwagens. Zeker wanneer het zout achterblijft op plekken waar de lak al licht beschadigd is, kan dat het roestproces behoorlijk versnellen.

Vooral de onderzijde en de wielkasten zijn een verzamelplaats voor pekelresten. Juist op die plaatsen is de lak vaak al licht beschadigd, bijvoorbeeld door steenslag of kleine krasjes. De pekel heeft daar direct contact met het onderliggende metaal en i.c.m. vocht en vuil komt het strooizout in contact met het onbeschermde metaal, wat roest tot gevolg heeft. Ook voor lichtmetalen velgen is strooizout funest.

Nadelig voor milieu

Een nadeel van het gebruik van strooizout is dat het schadelijk kan zijn voor het milieu door de hoeveelheid zout die uiteindelijk in de berm en in het rioolwater, grondwater en oppervlaktewater terechtkomt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen