Heropening van bibliotheek in Geesteren

Foto: Herman Huis in 't Veld

De inwoners van Geesteren worden gezamenlijk verantwoordelijk om hun eigen bieb in stand te houden. Iedereen mag gebruik maken van de boekencollectie zonder dat ze hiervoor lid hoeven te worden.

Vanaf maandag 9 januari heropent de bieb op de vaste uren. De collectie die tot nog toe in de vestiging stond is grotendeels in stand gebleven. De groot letterboeken zijn niet meer aanwezig, maar kunnen wel besteld worden door leden.

Sluiting

Op 16 december jongstleden werd de Geesterense bieb, tot dan toe ressorterend onder de Stichting Bibliotheek Tubbergen, gesloten en er werd afscheid genomen van bibliothecaris c.q. ‘vast gezicht’ Judith Kempers.

De sluiting was een gevolg van de opgelegde bezuiniging op de bibliotheekvoorziening in de gemeente Tubbergen. De Stichting Bibliotheek Tubbergen zag zich hierdoor gedwongen om de vestigingen in Albergen en Geesteren te sluiten.

Sinds 2 november een werkgroep aan de slag gegaan om te proberen de vestiging toch draaiende te houden met steun van vrijwilligers. Met ondersteuning van kwartiermaker Ria Schlepers van onderzoeksbureau Arcon zoekt men naar een oplossing om te komen tot een brede maatschappelijke bibliotheek, waarbij functies aan het gebouw toegevoegd worden. Een deel van het gebouw kan verhuurd worden als kantoorruimte voor bedrijven of instellingen.

Voor eind maart wil de werkgroep komen tot een invulling met een sluitende exploitatie. Dat is de uitdaging die men aangegaan is. De werkgroep ziet zich gesteund door ruim 20 vrijwilligers die de bieb in het dorp draaiend gaan houden op de bekende openingstijden.

Weer boeken te leen

Iedereen kan in de bieb Geesteren terecht om boeken te lenen. Alle boeken zijn of worden voorzien van een sticker met de opdruk ‘Eigendom van Bieb Geesteren’. De boeken mogen zonder verdere registratie geleend worden. Het aantal boeken dat geleend mag worden is beperkt om te voorkomen dat kasten leeg raken.

Boeken worden in vertrouwen meegegeven, waarbij ervan uitgegaan wordt dat deze weer teruggebracht worden en er andere boeken geleend kunnen worden. Kinderen kunnen komende week nog geen boeken lenen. Dit komt doordat de collectie wordt toegevoegd aan het concept Bibliotheek op School.

Er komt een haal- en brengpunt in samenwerking met de Stichting Bibliotheek Tubbergen (SBT). Leden van de SBT kunnen thuis boeken bestellen en beslissen om ze af te halen in Geesteren. Hier kunnen de boeken ook weer ingeleverd worden, waarna ze wekelijks teruggebracht worden naar de bibliotheek in Tubbergen. Leden van de SBT kunnen met ondersteuning van vrijwilligers boeken bestellen. Die bestelde boeken zijn dan een week later, telkens op vrijdag, beschikbaar om opgehaald te worden.

Boeken gevraagd

De werkgroep hoopt dat inwoners van Geesteren bereid zijn om boeken die niet meer gelezen worden, te schenken aan de Bieb Geesteren. Deze worden dan door vrijwilligers nagekeken, voorzien van een sticker en wekelijks toegevoegd aan de collectie.

In het bijzonder is er een grote behoefte aan kinderboeken. De werkgroep hoopt dat goede kinderboeken, die thuis niet meer gebruikt worden, massaal ingeleverd worden. Ook tijdschriften die thuis niet meer gelezen worden, mogen beschikbaar gesteld worden.

Nog onzeker

De werkgroep gaat in de komende tijd samen met de kwartiermaker op zoek naar een goede invulling voor het totale pand. Geïnteresseerde partijen kunnen contact opnemen met de leden. “Het is te hopen dat de werkgroep er in de komende maanden in slaagt partijen te interesseren. Lukt dit niet, dan zal sluiting onafwendbaar zijn. Gezien het grote enthousiasme dat aan de dag gelegd wordt, zou dit echt een domper betekenen voor Geesteren”, laat een woordvoerder van de werkgroep weten.

Openingstijden

  • Maandag: 13.30-17.30 uur en 18.30-20.00 uur
  • Woensdag: 13.30-17.30 uur
  • Vrijdag: 13.30-17.30 uur en 18.30-20.00 uur
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen