Spekscheeters onthullen prins Gerald en secretaris Marc

Foto: Frans Wienk

De Spekscheeters uit Vasse maakten zaterdagavond hun nieuwe hoogheden bekend bij café-restaurant Bolscher in Vasse. Met een zogenaamde kahoot (interactieve quiz), waaraan iedereen in de zaal met een mobieltje mee kon doen, werd aan de hand van een aantal vragen een tipje van de sluier opgelicht.

De aanwezigen hadden elke keer de keuze uit 4 mogelijkheden. Het begon met een vraag over de eerste bijeenkomst van de hoogheden: Wat namen ze mee? Een krat bier; 2 kratten bier; 3 kratten bier of een appeltaart. De verdere vragen gingen met name over de cryptische omschrijvingen en waar de eerste plannen werden gesmeed, waarna secretaris Marc (Rijsman) als eerste uit de spekkist tevoorschijn kwam. Eén van de laatste vragen was natuurlijk wie de nieuwe prins zou worden. Uiteindelijk werden de schijnwerpers gericht op Gerald Busscher, die schijnbaar onbewogen zijn deuntje meespeelde bij de hofkapel, de Spekhest’n.

Aan het einde van de proclamatie werd de nieuwe spreuk van de hoogheden voor dit carnavalsseizoen bekend gemaakt: Dizz’n carnaval houwt we met meka op de trom.

Achtergrond

Prins Gerald heeft al de nodige ervaring opgedaan met het carnavalsgebeuren. Waarschijnlijk is het carnavalsvirus hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader Jannie was in 1983 namelijk één van de oprichters van de Hofkapel en in 1989 zelf hoogheid van de Spekscheeters. In 1985 begon Gerald zijn carrière (7 jaar oud) als slagwerker bij het dweilorkest De Spekhest’n, waar hij nog steeds actief is. Ook was hij op 11-jarige leeftijd nar en hiermee de eerste nar die het ultieme doel heeft weten te bereiken: als prins van de Spekscheeters. In het dagelijks leven runt Gerald een eigen schildersbedrijf.

Ook secretaris Marc (Rijsman) is absoluut geen onbekende binnen het Vasser carnaval. Als buut’nreder heeft hij de afgelopen jaren de harten gestolen van menig galabezoeker. En ook in de wijde omtrek van Vasse staat Marc aangeschreven als een echte ‘carnavalstopper’. Marc heeft waarschijnlijk ook een prachtig voorbeeld gehad aan zijn vader Wim, die in 1987 regeerde over de Spekscheeters. Hij is werkzaam als chauffeur bij Hans Plegt Transport uit Langeveen.

Beide hoogheden wonen aan de DKW (Denekamperweg). Ze zetten daarmee een traditie voort, aangezien de DKW al sinds jaar en dag hofleverancier is van Hoogheden. De DKW viert dit jaar ook nog eens haar 22-jarig carnavalsjubileum. Mooier kan het niet en als je niet van carnaval houdt, kun je dus beter niet aan de DKW wonen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen