Jongeren krijgen jodiumtabletten als bescherming tegen een kernongeval

Kerncentrale in Lingen (Duitsland)
Kerncentrale in Lingen (Duitsland)
Foto: Günter Tuennes

In september krijgt iedereen tot 18 jaar in de gemeente Tubbergen van de Rijksoverheid jodiumtabletten via de post thuis. Dit vanwege een eventueel kernongeval bij Kernkraftwerk Emsland in het Duitse Lingen, wat hemelsbreed zo’n 35 kilometer verderop ligt.

De tabletten worden verspreid als voorzorgsmaatregel. Bewoners zijn dan beter voorbereid als zich een kernongeval zou voordoen.

Verandering regels

Nederland heeft de zones aangepast waarbinnen bepaalde groepen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken. De overheid verspreidt daarom vanaf dit jaar voor jongeren zulke tabletten die tot 100 km rond een kernreactor wonen. Eerder werd deze cirkel tot 25 km om de kerncentrale in Lingen getrokken, waardoor alle inwoners van de gemeente Tubbergen toen nog buiten de regeling vielen.

Jodium?

Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen. Deze stoffen verspreiden zich via de lucht. Hoe verder weg van het ongeval, hoe minder radioactieve stoffen meestal nog in de lucht zitten.

Er kan b.v. radioactief jodium vrijkomen. Door inademing komt dit in het lichaam terecht, waar de schildklier het radioactieve jodium opneemt. Later kan hierdoor schildklierkanker ontstaan.

Door op advies van de overheid op het juiste moment een jodiumtablet in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op. De kans om schildklierkanker te ontwikkelen neemt dan af.

De kans op schildklierkanker door radioactief jodium neemt af naarmate mensen ouder zijn. Mensen vanaf 41 jaar krijgen daarom geen jodiumtabletten opgestuurd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen