Armoede te lijf met passie en volharding

Sinds kort is Mariska Jogems aangesteld bij de SWTD (Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland) om mensen die niet meer rond kunnen komen de helpende hand te bieden.

Jogems (te bereiken via tel. 085-0479400 of [email protected]) is daarmee de spin in het web voor initiatieven als een verjaardagbox voor kinderen wiens ouders geen geld hebben om de verjaardag te vieren, uitgifte van levensmiddelen via de Voedselbank en een nog op te zetten formulierenservice. Maar ook wanneer bepaalde voorzieningen in de gemeente, zoals de WMO of de Stadsbank niet toegankelijk zijn voor mensen met een laag inkomen kan men haar hulp inschakelen. “Meld je dan gewoon bij mij, dan kijk ik wel wat er aan gedaan kan worden. Wat ik ook doe, is problemen aankaarten bij o.m. de gemeente. Zo van ‘mooi bedacht, maar het blijkt niet uitvoerbaar of te ingewikkeld’ in het geval van bepaalde regelgeving.”

Studenten van Saxion in Deventer brengen op dit moment in kaart hoeveel mensen in de gemeente Tubbergen onder de armoedegrens leven. Dat zou naar schatting zo’n 5% van de bevolking zijn. “We willen erachter komen waar we de nadruk op moeten leggen”, legt Jogems uit. “Wat we vaker meemaken is de ‘armoedeval’, ook bij werkenden en mensen met een andere uitkering dan de bijstandsuitkering. Zij houden door onverwacht hoge kosten of schulden soms minder geld over dan mensen in een bijstandsuitkering. Ook omdat ze nét geen gebruik meer kunnen maken van toeslagen en/of voorzieningen. Ook deze groep verdient mijn aandacht!”

Extra steun in de rug

De coördinator armoedepreventie, zoals Jogems’ titel officieel luidt, probeert een cliënt gerust te stellen tijdens een intakegesprek. “Vaak zijn mensen druk met zoveel verschillende problemen, dat ze niet zelden het complete overzicht uit het oog verliezen”, verklaart ze. “Klop op zo’n moment gewoon bij mij aan, want mogelijk kan ik helpen om de boel weer op de rit te krijgen. Het is toch fijn als je je zorgen aan een ander kunt overlaten? Nou, daar ben ik voor. Ik ga het in kaart brengen en waar nodig, in samenspraak met degene waar het om gaat, neem ik contact op met de desbetreffende instantie om te kijken hoe we hem of haar het beste kunnen helpen. Iedereen moet rond kunnen komen, maar soms lukt dat even niet. Door ziekte, langdurige schulden, plotse werkloosheid of nog iets anders. Juist dan kan men wel een steuntje in de rug gebruiken, lijkt me.”

Er is ook een website waar mensen met een kleine beurs terecht kunnen voor meer informatie: www.meedoenintubbergen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen