Stofzuigen voor een goed doel in Ethiopië

Deze week maken een handjevol studentes van het ROC van Twente bij Schröder Carwash in Tubbergen honderden auto’s van binnen schoon om een extra zakcentje te verdienen voor hun trip naar Ethiopië, waar ze namens een goed doel mensen met een beperking helpen.

“In Ethiopië hebben mensen met een beperking een enorme achterstand in de maatschappij. Deze mensen worden soms letterlijk buiten de samenleving gezet: ze krijgen geen opleiding en het vinden van een baan is hierdoor onmogelijk. Als toekomstig bewegingsagoog wil ik mij inzetten voor deze mensen. Nu zijn ze nog toeschouwers aan de zijkant van het speelveld, maar ik wil ze weer midden in de samenleving krijgen. Om dit te bereiken, wil ik mij sterk maken met mijn non-profit organisatie Ethiopië X-perience”, vertelt de 19-jarige Kirsten de Zeeuw uit Hengelo over het gezamenlijke doel dat de meiden hebben. Vanmorgen was ze samen met Romy Huizing uit Losser en Sophie Oude Rengerink uit Zenderen bij de autowasstraat aan de slag.

Een vaste prijs voor het schoonmaken hebben de jongedames niet. “We doen het voor een vrije gift”, benadrukken Romy en Sophie als in koor. En als alweer de volgende auto uit de wasstraat rolt, zijn ze er als de kippen bij om hem een gratis ijsje mee te geven en te vragen of diens blinkende bolide ook nog aan de binnenkant schoongemaakt moet worden. Een bevestigend antwoord volgt, waarna ze met z’n tweetjes aan de slag gaan met stofzuigers. “We zijn net terug van vakantie en dit komt goed uit”, lacht David Kemerink op Schiphorst als hij samen met een jonge spruit wacht en van de ijsco geniet totdat de vierwieler van voor tot achter gestofzuigd is.

Het goede doel

Thirza Lammerink is 2 jaar geleden al eens naar het Afrikaanse land afgereisd om er de helpende hand te bieden, net als nu haar klasgenootjes gaan doen. Ze weet zodoende als geen ander wat eraan scheelt. “De financiële steun uit Nederland gaat naar de SPAT’s (Sport Physical Activity Trainer), volwassen Ethiopiërs met beperkingen. Door deze hulp kunnen die trainers opgeleid worden en aan het werk om kinderen sportlessen te geven. Uiteindelijk zullen daarmee de sociale barrières worden doorbroken en staan die mensen weer midden in de samenleving”, omschrijft de Tubbergse.

In de maand oktober gaan er in totaliteit 16 studenten van de opleiding Sport & Bewegen 5 weken lang naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Ieder van hen moet tenminste €1.500 aan donaties ophalen. Naast deze stofzuigactie in Tubbergen hebben ze nog vele andere acties op touw gezet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen