Cultuurprijs voor toneelstuk over in Harbrinkhoek bekokstoofde bankoverval

Foto: Cogas

Het Verzet Kraakt, een theatervoorstelling over de grootste bankroof in de Nederlandse geschiedenis, heeft gisteren de Cogas Cultuurprijs gewonnen.

Gerald de Haan, directeur Cogas, over de uitreiking van de publieksprijs: “Cultuur is een belangrijke verbinder van mensen. Daarom willen wij deze sector met het Cogas Cultuurfonds blijven stimuleren. Het Verzet Kraakt is een prachtig initiatief waarbij tijdens diverse theatervoorstellingen en tentoonstellingen de verhalen achter de grootste bankroof aller tijden centraal staan. De feiten van de bankoverval op De Nederlandse Bank in Almelo in november 1944 zijn bekend, maar wat zijn de verhalen van de mensen die hier een bijdrage aan hebben geleverd? Verhalen over gewone mensen in een bijzondere tijd. Deze brengt Het Verzet Kraakt op verschillende manieren heel treffend naar voren. Het is geweldig dat wij hieraan bij kunnen dragen vanuit het Cogas Cultuurfonds.”

Gerard Cornelisse, producent van het theaterstuk: “Met Het Verzet Kraakt willen we Twentenaren in hun trots verbinden. We laten zien hoe we samen iets voor elkaar kunnen krijgen. Dat hebben die jongens in 1944 bewezen, wij doen dat nu met de exposities en de voorstellingen. Die zouden er niet zijn zonder al die mensen die hun verhalen delen of zich op een andere manier inzetten voor Het Verzet Kraakt. Door samen te werken kom je verder en dat laat de Cogas Cultuurprijs zien!”

Cogas Cultuurprijs

De Cogas Cultuurprijs is een prijs die Cogas jaarlijks uitreikt aan een bijzonder cultureel initiatief in het eigen verzorgingsgebied. Het bedrijf wil hiermee de kennis van kunst en cultuur vergroten en dit toegankelijk maken voor een groter publiek.

De genoemde Cultuurprijs vloeit voort uit het Cogas Fonds. Een toetsingscommissie beoordeelt ieder jaar alle aanvragen voor een bijdrage uit dit fonds. Elk van de 9 gemeenten in het Cogas-gebied is vertegenwoordigd in deze toetsingscommissie. Vanuit alle aanvragen voor een bijdrage uit het Cogas Cultuurfonds worden 3 initiatieven genomineerd voor de Cogas Cultuurprijs. Via Facebook kan het publiek stemmen op hun favoriet en dit jaar kreegHet Verzet Kraakt de meeste stemmen. De prijs bestaat uit een award en een cheque ter waarde van €1.000.

De award

De award en de cheque ter waarde van €1.000,- werden overhandigd door Gerald de Haan, directeur van Cogas. De award is gemaakt van handgeblazen glas door een Ootmarsumse glaskunstenaar en heeft de vorm van een veer. Het staat symbool voor een pluim, een opsteker voor culturele initiatieven in de Cogas-regio.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen