Tubbergenaar slaapt tussen de boeken in hartje Amsterdam

Martin Paus
Martin Paus
Foto: Redactie

Amateurhistoricus en schrijver Martin Paus heeft van vrijdag op zaterdag net als 49 andere uitverkorenen overnacht in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

In het kader van de Uitmarkt, een jaarlijks cultuurfestival in de hoofdstad, mochten 50 personen een nachtje doorbrengen tussen de duizenden boeken van de bibliotheek. De slapers werden geselecteerd aan de hand van een prijsvraag. Martin was één van de gelukkigen.

De slaapgasten kregen voordat rond 02.00 uur ’s nachts het licht uitging nog een toer door het gigantische gebouw, dat op luttele meters van het historische centraal station staat. Martin en de anderen kregen zo toegang tot ruimtes die normaliter voor het publiek gesloten zijn. “Van de kelder die onder het IJ ligt, met 25 km aan boeken, tot op het dak met zonnepanelen.”

Geslapen werd op simpele veldbedden die her en der op diverse etages van het bibliotheekgebouw stonden. Om ontspannen te kunnen slapen, werden de nachtbrakers eerst nog voorgelezen door bekende schrijvers. “Leuke ervaring”, laat de Tubbergenaar weten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen