“Die bioscoop gaat er komen, dat weet ik heel zeker”

Mits de crowdfunding voorspoedig gaat, kan Tubbergen eind volgend jaar een bioscoop rijker zijn. De naam van het project? Noabers, als in de Twentse benaming voor directe buren.

Ronnie Filart draagt inmiddels al bijna 4 jaar een geheim met zich mee, waarvan overigens al grote delen zijn uitgelekt. “Dat kon niet anders, want af en toe moet je gewoon aan bijvoorbeeld de gemeente of anderen iets presenteren. Laten zien hoe het er voorstaat en waar ik mee bezig ben”, zegt hij ietwat verontschuldigend. Inmiddels waait de wind uit een andere richting. “Nu mag ik er eindelijk helemaal mee naar buiten treden en mag alles bekend worden. Sterker nog, ik wil dat zoveel mogelijk mensen te weten komen wat de plannen voor de bioscoop in Tubbergen zijn. Iedereen die wilt dat ‘ie er komt, krijgt de mogelijkheid om hieraan een steentje bij te dragen.”

Filart filmt en monteert in zijn vrije tijd al zo’n 20 jaar video’s van trouwerijen, musicals op scholen en evenementen als het dansmariekeconcours via zijn bedrijf Filmart. Ook digitaliseert hij oude videobanden. In de kelder van zijn woning in Tubbergen heeft de ondernemer een filmzaaltje ingericht waar zijn eigen kinderen weleens met vriendjes of vriendinnetjes een film komen kijken. “Iemand van Skik, de buitenschoolse opvang, vroeg me eens of ik thuis een bioscoop heb. Dat had ze ergens opgevangen…”, lacht Filart. “Of zij, dus met alle kinderen, misschien eens langs mochten komen om een film te kijken. Natuurlijk, zei ik toen. Het is er overigens nooit van gekomen, maar het zette me wel aan het denken. Zo van ‘waarom zou ik niet een echte bioscoop kunnen beginnen?’. Zo is eigenlijk het balletje gaan rollen.”

Ambitieuze plannen

Filart heeft een indrukwekkend impressiefilmpje gemaakt waarmee hij zijn plannen voor het eerst eigenhandig uit de doeken doet. Hieruit blijkt dat de beoogde locatie voor de bioscoop annex grand café en lunchroom het huidige bibliotheekgebouw in Tubbergen is. Buiten moet een loungeterras komen. Naast de nieuwste films wil Filart ook klassiekers vertonen, speciaal voor ouderen. De ramen in de foyer zijn interactief, zodat deze aangepast kunnen worden aan de sfeer van een bepaalde film. “Of we vertonen er bijvoorbeeld een belangrijke voetbalwedstrijd op, gaan er Formule 1 op kijken; noem het maar op”, vertelt Filart met veel enthousiasme. “Die bioscoop gaat er komen, dat weet ik heel zeker.”

Marktonderzoek leert dat wekelijks alleen vanuit de gemeente Tubbergen al meer dan 800 mensen naar de bioscoop gaan. Jaarlijks zijn dit er 265.399, aldus diezelfde branchecijfers. Noabers gaat concurreren met bioscopen in Hardenberg, Almelo, Hengelo en Enschede.

Financiering

De initiatiefnemer legt zichzelf ook een deadline op: 31 december 2019. “Als het dan nog niet gerealiseerd is, krijgt iedereen z’n ingelegde geld terug”, zegt de Tubbergenaar resoluut. Via crowdfunding moet €1,2 miljoen worden opgehaald. Uit eigen portemonnee draagt hij €50.000 bij en de rest wordt via een bank geleend. In totaal kost het project €1,7 miljoen. “Ik heb nu al minimaal €20.000 geïnvesteerd, zonder dat er tastbaar iets is. Een mooie presentatie, een doordacht plan en de financiële onderbouwing wel. Hopelijk trekt dat mensen over de streep, ook diegenen die eerst misschien wat terughoudend waren.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen