Vriendenclub BBC’68 viert gouden jubileum

BBC'68 tijdens het 25-jarig jubileum
Foto: BBC'68

Menig hart bij vooral vrouwelijke fans van weleer zal ongemerkt wat harder slaan, en menig Reutummer tovert automatisch een glimlach op z’n gezicht, bij het lezen van dit op het eerste gezicht onbeduidende bericht.

Toch blijkt echter bij nadere beschouwing de onbeduidendheid plaats te maken voor verrassing, want waar vindt je heden ten dage nog een vriendenclub waarvan de onderlinge band tussen de leden in 50 jaar tijd niets aan kracht heeft ingeboet?

Maar eerst even terug naar het begin. Op 21 september 1968 besloten 12 jongeren in het Twentse Reutum hun vriendschappelijke omgang met elkaar meer gestalte te geven middels het oprichten van een club. Bal Bus Club’68 zag het leven, vernoemd naar hun zondagse vorm van vervoer, destijds naar de regionale ‘balzalen’.

Traditie

De doelstelling, de taken van de clubleden, de organisatie en activiteiten werden vastgelegd in heuse statuten. Er werd een clublied geschreven. Getooid met rode zakdoek, clubvlag en clubspeld brachten de heren zo menig dansfeest, vergaderavond en culturele bijeenkomst door. BBC’68 organiseerde o.a. de verkiezing sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar in Reutum en plaatste nieuwjaarswensen op een spandoek bij de kerkingang. Ze waren ‘soft-provocerend’ in de toch roerige 60-er jaren en dat vaak tot enigszins jaloers ongenoegen van menige aanbidster van de leden, temeer vanwege het feit dat geen vrouwen als lid tot de BBC’68 werden toegelaten. Een (toen nog) onbeduidende vorm van discriminatie.

Maar het laat zich raden… de ‘boys van weleer’ zijn danig veranderd: van keurige huisvaders naar heden ten dage opa’s, wat grijzer en een meestal een heel stuk kaler. Grootste domper voor de club was het in 2003 onverwacht overlijden van één der leden: Johan ter Haar, waardoor het eigenlijk nooit meer ‘als vanouds’ lijkt te zijn. De onderlinge vriendschap tussen de overgebleven 11 leden is echter onverminderd gebleven, hetgeen jaarlijks nog een aantal keren tot uiting komt in de vorm van gezamenlijke fietstochten en een jaar-afsluitingsavond, tijdens welke de verhalen van destijds als vanzelf weer over ieders lippen gaan.

Gouden jubileum

Nu, inmiddels 50 jaar na dato wordt er groots gevierd. Op 14, 15 en 16 september aanstaande is het drie dagen lang ‘back to the sixties’. Gezamenlijk gaan ze per fiets ‘in the middle of nowhere’ om de vriendschap van de afgelopen halve eeuw de revue te laten passeren en dit uitgebreid te vieren. Samen, net als in de vorige eeuw, butkeren, perksmiet’n, evalueren en ingaan op de geweldige betekenis van een dergelijke langdurige hechte vriendschap.

Wie ze tegenkomt, in hun gele t-shirts of donkerblauwe sweatshirts met BBC’68-opdruk, of ze het clublied hoort zingen, bedenk dan: het bestaat dus toch nog – ook in deze tijd – eeuwigdurende vriendschap.

Reacties

article
61871
Menig hart bij vooral vrouwelijke fans van weleer zal ongemerkt wat harder slaan, en menig
https://tubbergen.nieuws.nl/nieuws/20180906/vriendenclub-bbc68-viert-gouden-jubileum/
2018-09-06T15:33:20+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/332/2018/09/06152002/BBC68-25-jarig-jubileum-e1536240037354.jpg
Nieuws