Snertwandeling door Engbertsdijksvenen valt in de smaak

Boswachter Jeroen Buunen heeft op donderdag 24 januari een groep van ruim 35 deelnemers tijdens winterse weersomstandigheden in de sneeuw rondgeleid door het noordoostelijk deel van natuurgebied de Engbertsdijksvenen.

Met als startpunt de sfeervol aangeklede werkschuur, waar men na afloop bij een warm vuurtje kon genieten van een heerlijke kom erwtensoep.

Vanwege de vele aanmeldingen organiseert Staatsbosbeheer twee extra snertwandelingen op 7 en 12 februari, zodat iedereen de gelegenheid krijgt om het gebied te bezoeken onder begeleiding van de boswachter.

Wandeling

Tijdens deze snertwandeling nam boswachter Jeroen samen met Berend Snoek namens aannemer Fuhler de groep op pad door het noordoostelijk deel van de Engbertsdijksvenen. Na een korte toelichting en onder het genot van een kop koffie heeft de aannemer iedereen in een oranje veiligheidshesje gehesen. Vanwege het besneeuwde landschap is vanwege ieders veiligheid besloten om dit keer op de paden te blijven, maar wel op delen die normaal zijn afgesloten voor het publiek.

In november vorig jaar is gestart met de uitvoering van de werkzaamheden, namelijk het verwijderen van berkenopslag en delen bos. Dit geeft het gebied nu al een heel ander aanzicht en roept bij de aanwezigen veel vragen op waarom dit allemaal noodzakelijk is.

De uitleg van beide heren geeft de mensen meer inzicht in de noodzaak tot het nemen van de interne herstelmaatregelen in het gebied en dat de kapwerkzaamheden belangrijk zijn om de verdamping van water in het groeiseizoen tegen te gaan. Dit allemaal als onderdeel van een landelijke aanpak om de natuur te herstellen en weerbaarder maken tegen de effecten van stikstofuitstoot.

Ook werd een kijkje genomen bij één van depots in het gebied, waar een deel van de houtchips wordt opgeslagen en afgevoerd voor energieopwekking elders.

Na afloop kon iedereen genieten van een warme, goed gevulde kop erwtensoep van lokale slagerij Jager. Dit buiten bij een gezellig vuurtje of binnen in de werkschuur waar wederom prachtige natuurfoto’s zijn te bewonderen van natuurliefhebbers Gré Pape en Gerrit Schepers. Elke maandag kan men deze mooie natuurbeelden bekijken tijdens de inloopmiddag.

Informatieavond

Daarnaast organiseert Staatsbosbeheer donderdag 31 januari een informatieavond. Daar wordt de voortgang van de kapwerkzaamheden, de lopende onderzoeken en de plannen voor de volgende uitvoeringsfase toegelicht. Tevens zal muggendeskundige Piet Verdonschot een toelichting geven op de eerste monitoringsresultaten.

De bijeenkomst vindt plaats bij Waaijer te Langeveen en start om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Reacties