‘Politiek beslist over lot Soweco, ondernemingsraad voorlopig buitenspel’

Foto: SOWECO

De colleges en gemeenteraden van Almelo, Twenterand, Rijssen-Holten, Hellendoorn, Wierden en Tubbergen en het dagelijks bestuur (DB) mogen bepalen hoe de toekomst van Soweco wordt ingevuld.

Zij hebben het politieke primaat om zo’n besluit voor te bereiden en te nemen, zo stelt de kantonrechter als conclusie in een rechtszaak die door de ondernemingsraad (OR) was aangespannen. “We zijn blij met deze duidelijkheid van de rechtbank”, reageert het DB. “Op ons initiatief zijn we volop in gesprek met de raad van commissarissen van Soweco om tot een ander toekomstig uitvoeringsmodel te komen.”

Politiek aan zet

Het besluit om een extern bureau een onderzoek te laten doen naar de toekomstmogelijkheden van Soweco en te komen met een advies, valt volgens het vonnis onder het zogenaamde politieke primaat. De rechter oordeelt dat er hierdoor op dit moment geen formele rol is voor de OR van de gezamenlijke sociale werkvoorziening van zes Overijsselse gemeenten.

OR mag later meepraten

In een latere fase zou de OR eventueel wel betrokken moeten worden. Dat hangt af van de door de politiek te nemen besluiten, die gevolgen kunnen hebben voor de werkzaamheden van de mensen bij Soweco. Hetzelfde geldt voor de OR’en van de gemeentelijke organisaties.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden