Elke gaat vlammen in keuken van De Kroeg

Elke Tijans en William Leemhuis
Foto: Mark Mensink

Een flinke scheut vieux erbij en het flamberen van een paar schnitzels kan beginnen, terwijl kok Elke Tijans ondertussen de andere pannen zeker niet uit het oog verliest.

Gek genoeg is er nu volop tijd voor zulke spannende uitprobeersels op culinair gebied bij De Kroeg in Tubbergen. “Dat is zo ongeveer het enige voordeel van deze coronatijd, buiten alle nadelen die iedereen – en helemaal wij in de horeca – op dit moment ervaart. We kunnen, zeker overdag, alles bedenken en gelijk uitproberen. Smaken en de bereiding uitbalanceren; die fijne kneepjes perfectioneren. Dan zijn onze gasten of – zoals tegenwoordig – de kopers van afhaalmenu’s extra tevreden”, vertelt Elke glimmend van trots. “Want dat is waar het uiteindelijk bij ons om draait, plus natuurlijk de beleving van degene die het opeet.”

Haast dagelijks staat de goedlachse nog-net-twintiger nu achter het fornuis in het Tubbergse eetcafé, met ondersteuning van haar vriend Jeroen Remerink. Die heeft, net als zijzelf, een werkachtergrond in het slagersvak en vormt de ‘stille kracht’ achter het succes. Het stel ging onlangs samenwonen in Reutum, maar zij is opgegroeid in De Lutte en hij komt van oorsprong uit Oldenzaal.

Elke bestiert sinds enige jaren haar eigen cateringbedrijf voor hapjes en vergelijkbare lekkernijen vanuit een klein keukentje in Weerselo, Elke’s Cook World geheten. Iets dat sindsdien zo aan populariteit gewonnen heeft, dat het vanwege ruimtetekort eigenlijk geen doen meer was. “Ik had zóveel ideeën om uit te breiden en heb dat ook met mijn toenmalige werkgever besproken, maar die wilde dat allemaal niet. Daarom keek ik al wat langer uit naar een grotere plek en later ben ik via-via hier terechtgekomen.”

Het toeval wil dat De Kroeg tegelijkertijd naar een passende invulling voor hun professionele keuken zocht. “Naast het café hebben we een cafetaria, maar gasten willen geregeld wel iets anders dan een ‘vette hap’. Dat moet dan wel iemand anders doen… Want wij zijn bepaald geen held op dat gebied”, verhelderen kroeguitbaters Mark Oude Luttikhuis en William Leemhuis hardop lachend. “Ze kwamen als een geschenk uit de hemel. Het paste precies in ons straatje en bovendien bereidt Elke heerlijke gerechten.”

Beiden mochten al meermaals van Elke’s kooktalent genieten en de daaropvolgende proefperiode smaakte gelijk naar meer. Hoewel ze al redelijk veel ervaring heeft met het koken voor grote groepen, kwam haar echte vuurdoop pas in de afgelopen kerstperiode. “Voor maar liefst 1200 personen moesten we toen het eten bereiden. Wat een e-nor-me klus was dat”, verzucht ze. Terugblikkend op al het zwoegen: “Alle tafels in het voorcafé stonden boordevol met eten en in Rossum was nog een afhaallocatie, bij een vriendin van mij. Het ging, op een paar schoonheidsfoutjes na of dingen die je vergeet, reuzegoed. Naderhand los je dat wel op, gelukkig. En het was werkelijk geweldig om te doen. Achteraf heb je zoveel eer van al je werk. Ja, fantastisch.”

Afhaalmaaltijden bestellen bij De Kroeg kan vanaf dit weekend.

Dossier: Corona

Reacties