Bewoners ouderenhofje claimen parkeerplek met eigen kentekenstickers

De heibel rond het parkeren bij wooncomplex Brokelman in Tubbergen neemt een nieuwe wending nu sommige bewoners met kentekenstickers hun eigen plekjes proberen te claimen.

Er is al jarenlang discussie over de parkeergelegenheid rondom de gebouwen van de Nederlands Hervormde Kerk in Tubbergen en het daartegenover gelegen wooncomplex Brokelman, genoemd naar het gelijknamige café dat voorheen op dezelfde locatie stond. De huurappartementen in het complex zijn eigendom van Woningstichting Tubbergen.

Na klachten in 2016 zijn alsnog een aantal parkeerplaatsen voor bezoekers van ere- en herdenkingsdiensten in de kerk en De Delle gereserveerd. Hetzelfde geldt voor enkele bewoners van Brokelman. Maar dan uitsluitend degenen die slecht ter been zijn. De overige plekken zijn ‘vrij’.

Nieuw conflict

Het parkeerconflict leek door voornoemde compromis geheel bedaard, maar laait kennelijk nu nog harder weer op. Deze keer heeft een aantal Brokelman-bewoners het heft in eigen handen genomen om een parkeerplek voor zichzelf te claimen, ook al hebben ze er officieel geen recht op. Dat doen ze met stickers waarop het kenteken van hun auto prijkt. Die worden over de gemeentelijke bordjes, waarop al staat dat er uitsluitend bewoners mogen parkeren, geplakt.

‘Verplichte parkeerplek’

Voor sommigen is het klaarblijkelijk nog steeds onvoldoende dat er algemene parkeerplaatsen voor álle aanwonenden zijn, geeft bewoonster Jeanet Versteeg aan. “Het trieste is dat andere bewoners daar in mee getrokken worden en er nu strijd ontstaat wie zich welk plekje toe-eigent”, vertelt ze. “Ze wilden mij ook verplichten mijn auto op een eigen plek te parkeren, maar ik wil dat niet. Mijn vader is 82 en soms moet hij met mij mee in de auto. Hij woont helemaal vooraan en daarom zet ik ook soms daar de auto neer, als er plek is.”

Versteeg beschrijft dat er haat en nijd is ontstaan, ook doordat men ‘geacht wordt’ een dergelijke sticker bij een buurman te kopen. “Er was hier altijd een gemoedelijke sfeer, maar als ik nu de auto niet op de aangewezen plek zet, wordt er soms hard op m’n raam gebonkt en agressief gereageerd. Als iedereen straks stickers gaat plakken en zo een eigen plek krijgt, vrees ik dat dat gedrag alleen maar toeneemt. Bijvoorbeeld bij een begrafenis of wanneer er een bezoeker parkeert op een plek waar al een sticker is geplaatst.”

Ze heeft de politie en gemeente verzocht alles uit te zoeken en waar nodig advies te geven of hulp aan te bieden. Versteeg: “Als iedereen overal maar kentekenstickers gaat plakken, is het einde gewoon zoek.”

Lees meer

Reacties