“Look how it goes. Just put the product on your skin, apply it against the direction of the hairs and then just peel it of again. Really simple.”
Aan het woord is de Poolse cosmetisch wetenschapper en fabrikant Radek Pielczyk, die toont hoe een zelfgemaakt ontharingsproduct op de huid van zijn eigen pols werkt. Daar zaten eerder nog wat donkere haartjes, maar deze zijn als sneeuw onder de zon verdwenen zodra het middel afgepeld is. Het innovatieve hieraan is onder meer dat dit geheel op basis van suiker is gemaakt, tot een deels doorzichtige pasta. “Al onze producten zijn in principe eetbaar. Daarvoor is het natuurlijk niet bedoeld, maar het zou op zich wel kunnen. Verdere ingrediënten zijn natuurlijk topgeheim, al gaat het hierbij onder meer om geurstoffen.”
Sinds 2014 is zijn onderneming Radeq Lab , dat inmiddels feitelijk de startup-fase al voorbij is en nu organisch verder wil groeien, in het Drentse dorp Klijndijk gevestigd. “Daar was het behoorlijk behelpen, zeker afgelopen jaar. Een houten vloer moest eerst verstevigd worden om een zware mixer te dragen, als voorbeeld. En allerlei andere problemen, zoals te weinig werkruimte. Gewoon onhandig allemaal. Daarom zochten we al langer naar een geschiktere locatie. Die hebben we in Albergen gevonden, in het voormalige pand van bouwbedrijf B&K”, legt vaste medewerkster Hilda van Klinken uit. “Op dit moment zijn we volop bezig om alles in te richten. Er komt nog een cleanroom met daarin een soort laboratorium waar de basisproducten gemaakt worden, boven een instructieruimte en overal echt van alles nog.”
Naast producent en houder van een eigen productenlijn, is het cosmeticabedrijf tevens fabrikant voor andere merken. “Een zeer bekend cosmeticamerk heeft ons in 2020 bijvoorbeeld compleet doorgelicht en wil met ons samenwerken. Die zijn uiterst kieskeurig en vormen met honderden cosmeticashops in Frankrijk een erg interessante klant, maar zo zijn er meer bedrijven waarvoor wij een private label met eigen specificaties produceren”, licht Radek toe. “En omdat het huidverzorging betreft, is alles aan strenge eisen verbonden. Zo moeten wij van elke geproduceerde partij een steekproef nemen en deze gedurende liefst 6 jaar bewaren.”
Om buren, genodigden en andere belangstellenden een kijkje te laten nemen bij Radeq Lab wil de naamgever en eigenaar begin november een open huis houden. “Maar eerst moet alles dusdanig ingericht en opgestart zijn dat we daadwerkelijk iets kunnen tonen aan de mensen...”, vertelt Radek lachend. “Afgelopen dagen waren we druk met schoonmaken en vanaf morgen gaan we alles op de plek zetten. Volgende week moet de productie in Drenthe weer volop werken, omdat onze vaste afnemers natuurlijk niet te lang op hun bestellingen moeten wachten.”