'Gruttoredder' lijkt een zekerheidje

okt 11 2018, 13:18 Nieuws
2018 06 26 cees veerman3 e1539256710561
Bij het bestuur van Stichting Vogelwerkgroep Geesteren is sprake van grote blijdschap.
Na de teleurstelling dat de gemeente Tubbergen geen financiële bijdrage geeft voor een weidedrone, waarmee bedreigde grutto's het leven kan worden gered, nu een positief bericht dat het Prins Bernhard Cultuurfonds wel wil bijdragen aan het project.
Het fonds heeft een toezegging gedaan van maar liefst €7.500 en de Vogelwerkgroep Geesteren is daar uiteraard heel blij mee. Het streefbedrag van €25.000 komt steeds dichterbij, want ruim de helft is nu binnen. Het is de bedoeling dat de drone wordt ingezet voor het opsporen van de nesten van grutto's, kieviten, wulpen en tureluurs. Dit gaat volgend jaar in het voorjaar (maart/april/mei) gebeuren in het buitengebied rondom Geesteren en Tubbergen.
Met de drone kunnen de nesten worden opgespoord en hierna worden beschermd, zodat de boeren ze tijdens de maaiwerkzaamheden op het land kunnen sparen.

Drone

Het blijkt dat het opsporen met een drone veel meer resultaat heeft dan de traditionele wijze van zoeken. "Zonder de drone is het over en uit. De weilanden zijn zo groot geworden, dat wij de gruttonesten niet meer kunnen vinden in het lange gras", aldus Harrie Nobbenhuis. "Hopelijk is het nog niet te laat. We zijn nu alweer benieuwd, hoeveel grutto's
er volgend jaar nog terugkomen, maar dat zullen er weer minder zijn als dit jaar."