VluchtelingenWerk verhuist van Almelo naar Tubbergen

16 nov 2017, 11:42 Nieuws
vluchtelingenwerk
Er heerst nu nog een kleine chaos, maar komende dinsdag moet het nieuwe kantoor van VluchtelingenWerk Oost Nederland in Tubbergen 'up and running' zijn voor het eerste spreekuur.
De computers moeten nog worden geïnstalleerd, het vaste telefoonnummer werkt nu even niet, de bureaus liggen vol met tijdelijke spullen. Komende week moet dit allemaal werken en opgeruimd zijn. "Maar dat komt allemaal goed", bezweert de iedereen hartelijk welkom hetende teamleider Tamara Rada van VluchtelingenWerk Oost Nederland. Het is nu nog best aanpoten voor de vrijwilligers en meehelpende (voormalig) vluchtelingen, terwijl ook deze nieuwe locatie een tijdelijke is. Rada: "We gaan samen met Wij in de buurt ergens naartoe. Waarheen weten we nog niet." Samen hebben ze zich ingeschreven voor het Glashoes , ofwel de nieuwe invulling van het gemeentehuis.

Verhuizing

VluchtelingenWerk Oost Nederland houdt zich bezig met het begeleiden van statushouders om mee te kunnen draaien in de maatschappij. Wethouder Roy de Witte is blij met de verhuizing naar Tubbergen. "Wij vinden het belangrijk zoveel mogelijk zo dicht mogelijk bij de inwoners zelf te organiseren. Als men dus in de eigen woonomgeving begeleiding kan vinden die ze nodig hebben om mee te kunnen doen in de maatschappij past dat precies in ons beeld en beleid zoals we dat hanteren", laat hij weten.
"Nu gaat men met het openbaar vervoer of op de fiets naar de vestiging in Almelo. Deze reistijd is vanaf 21 november niet meer nodig en men kan op dinsdagen en donderdagen bij ons binnenlopen bij 't Netwerk in Tubbergen", zegt Rada.

Vrijwilligers gezocht

VluchtelingenWerk Oost Nederland begeleidt statushouders het eerste jaar in deze nieuwe fase van hun leven. De stichting is dringend op zoek naar vrijwilligers om hen hierbij te helpen. "We bestaan namelijk voor een groot deel uit vrijwilligers", vertelt Rada. "De taken van onze vrijwilligers zijn heel divers. Ze helpen met alledaagse dingen van kennismaken met de buren tot formulieren invullen, de huisarts bezoeken, juridische ondersteuning en arbeidsparticipatie. Ze helpen met alles wat er op een statushouder afkomt die een nieuw leven moet opbouwen in een nieuwe gemeente."
Vrijwilligers bij VluchtelingenWerk Oost Nederland hoeven geen specifieke opleiding te hebben. Inzet en betrokkenheid bij de medemens zijn de belangrijkste eigenschappen volgens de stichting. "We hebben een degelijk inwerkprogramma en goede begeleiding voor nieuwe vrijwilligers", aldus Rada. "Daarnaast organiseren we themabijeenkomsten en ontmoetingen met andere vrijwilligers, om in gesprek te gaan over de rol van begeleider en ervaringen uit te wisselen." Het is tevens mogelijk om in het kader van een opleiding, oriëntatieplek of werkervaringsplek kennis op te doen bij VluchtelingenWerk Oost Nederland.
Wie statushouders op weg wil helpen in de samenleving kan zich aanmelden als vrijwilliger bij Tamara Rada op tel. 06-23403715 of per mail naar [email protected] . Meer informatie over de stichting is ook te vinden op de website www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland .