‘Albergse Zakkenrollers Centrum’

Foto: Redactie

Tijdens mijn favoriete fietsrondje langs de Mekkelenbergweg en de Gravendijk in Albergen (mijn geboortegrond) was het mij al opgevallen dat café Elsgait er onverzorgd en smoezelig bij lag. Vreemd, want het was toch altijd erg netjes in het toekomstige AZC dat kon rekenen op vriendelijke, degelijke en nette (fiets)toeristen.

Nu weet heel Nederland hoe dat komt. Dezelfde nacht nog werd er een tekst op het Landhotel getimmerd: “Albergen zegt nee tegen AZC!” Nee, de tijd van vroeger toen er alleen nog witte mensen op de ijsbaan Bous Mos schaatsten is voorbij. Evenals het café aan de Gravendijk. Annie als serveerster en Willem achter de tap. Alle ‘nozems’ van Rietmeyer en Lucas weten hoe mooi dat was. Café Elsgait, later omgedoopt tot landhotel ‘t Elshuys. Willem en Annie, beiden ‘oet de tied’ werden plechtig gecremeerd, maar hadden zich omgedraaid in het graf als ze waren begraven nu hun café een asielzoekerscentrum wordt.

Toch snap ik kluns eerste klas Eric van der Burg, staatssecretaris van Asiel en Migratie, wel. Hij zit immers in een moeilijk pakket nu het slot op de deur niet door de Tweede Kamer wordt vergrendeld. De wereldwijd miljoenen liefhebbers die net als wij graag in Nederland willen wonen, komen uit alle gaten en kieren te voorschijn. En geef ze maar eens ongelijk, want het is hier een paradijs op aarde voor asielzoekers én mensen die liever geen baan ambiëren.

Trouwens, er gaat wel een gerucht dat werklozen vrezen voor een baan nu het aantal vacatures groter is dan ooit. Gelukkig hebben we nog een vangnet van 150 bij 300 kilometer. Even voor de duidelijkheid; deze Nederlandse exclusiviteit geldt niet alleen voor Nederlanders, maar voor iedereen die hier zijn of haar neus over de grens steekt en zich aanmeldt. Het vangnet is trouwens aanzienlijk groter als het gaat om de vele toeslagen die naar het buitenland worden overgeboekt, maar dat terzijde.

Nu vraag ik mij af hoe komt Eric in Albergen terecht? Misschien omdat ze in Den Haag reeds een voet tussen de deur kregen toen Tubbergen zo gul was om in 2017 tweehonderd vluchtelingen een slaapplek aan te bieden in de Burgemeester Verdegaalhal. Tjonge-jonge wat liepen de vrijwilligers hier te sjouwen met dekens en rollen toiletpapier. Tja, en dan heb je natuurlijk een streepje voor in Den Haag. Dan wordt een vergunning een telefonisch onderonsje, al weet Maartje – woordvoerster van de gemeente Tubbergen – van niks. Komt zeker uit Losser. In Tubbergen zijn ze al jaren druk met het centrumplan. Zou Eric dat ook niet even met een Whatsappje kunnen regelen. Vast wel.

Toch is het knap dat ze in een uithoek van Nederland (iets wat ze graag zo hadden willen houden) een super geschikte locatie hebben gevonden. Weliswaar te krap voor 300 gelukszoekers maar met de Pannenloods in de buurt is uitbreiding zo geregeld. Zelfs de aanvoer van bootvluchtelingen is een fluitje van een cent via het Kanaal Almelo-Nordhorn. Ze zijn in Almelo al bezig om het beter bevaarbaar te maken. Het bosje (Natura 2000) aan de Braakvenweg is uitermate geschikt voor natuurtoiletten en aan de overzijde in het weiland van wijlen Paus’ Hennie komen de openlucht-slaapplekken, want over een paar weken stroomt ook dit AZC over. De bushalte aan de Ootmarsumseweg lijkt niet al te ver weg. Zelfs op teenslippers te doen, al dragen de meesten Niké sportschoenen. Er gaat een gerucht dat buschauffeurs en -chauffeuses op de lijn Almelo-Albergen al een HBO-thuiscursus ‘omgaan met agressie’ volgen. Dus ook dat is piekfijn geregeld.

U ziet dat alle ingrediënten voor een perfecte locatie aanwezig zijn, maar dan is het voor mij nog steeds niet duidelijk hoe men dit alles weet in Den Haag. Knap hoor. Albergen heeft nu geen landhotel meer, maar is wel landelijk nieuws. Daar gaat een hele keten van profiteren. Zelfs een paardenkeutel in de wei zit na een kwartier reeds vol met vliegen en daar komen dan weer vogels op af die worden geobserveerd door vogelglureluurs die dan op hun beurt weer een verrekijker kopen bij Voorhuis, enzovoorts enzovoorts. Het wordt een komen en gaan van toeristen, journalisten, politici en andere nieuwsgierigen. Allemaal tanken in Albergen, boodschappen bij de COOP, hengels bij Voorhuis en lunchen op het mooiste terras van Nederland: Fraans Marie. Nog wel.

Maar er zijn ook nadelen. Dagelijks te zien op het journaal. In Ter Apel slapen de mensen buiten met alle gevolgen van dien. De vele vechtpartijen en berovingen in de vorm van zakkenrollers die toeslaan bij slapende mensen, bezorgt de politie handen vol werk. En juist die agenten hebben we niet in Albergen. Zeker zomers niet, want dan assisteren ze de strandpolitie in Spanje en België. Ook zijn er in Albergen geen woningen, tenzij Het Wissink ontruimd wordt. Dat is de volgende stap. Dan kunnen de huidige bewoners weer naar hun kinderen. De wens van D66-juffrouw Kaag.

Ik hoop echter niet dat al die narigheid zich voordoet aan de Gravendijk al weet ik, net als iedereen behalve Eric, hoe het afloopt. Mijn rondje op de racefiets blijft dan ook hetzelfde want ramptoerisme sla je er niet zomaar uit. Omdat in Albergen iedereen en alles een bijnaam heeft zal dit AZC in de volksmond vermoedelijk veranderen in het ‘Albergse Zakkenrollers Centrum’. Arme Eric.

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen