“Lekker man”

Foto: Redactie

Nog even terug naar het succesvolle carnavalsfeest in Tubbergen. Bij de uniek verlichte optocht stonden de auto’s driedubbeldik geparkeerd tot aan het Hondenven. Die grote toeloop was natuurlijk wel te verwachten voor slechts 4 euro per persoon.

Toch was er ook kritiek. Het ging over het entreekaartje voor de verlichte optocht. Vond ik wat overdreven want zeg nou zelf, wie binnenkort naar The Passion wil betaalt al gauw 59 euro en daarvoor krijg je slechts één gekruisigde deelnemer, zonder lampjes.

Tijdens de gala-avond vertelde de jeugd de ‘nieuwste’ maatschappelijke ontwikkelingen, zoals omgangsvormen. En die wil ik graag even met u delen.

Een jonge buutreedner had een ludiek verhaal over de eerste keer seks. Het mopje was echt om te lachen, maar het gekke is dat mijn vriend (sorry connectie) zoiets in het echt had meegemaakt. Daar was ik nogal van onder de indruk. Voor wie het gemist heeft; de kogel is nu toch door de kerk.

De 17-jarige zoon (sorry kind) van mijn connectie komt na een avondje stappen thuis en vertelt zijn vader (sorry ouder) in een enthousiaste bui dat hij ‘het’, in een donker nisje achter de basiliek, voor de allereerste keer heeft gedaan. Tja, niks bijzonders zou je zeggen, want de zeereerwaarde pastoor Pikkemaat is er toch vandoor.

Nee, ik ben wel een beetje jaloers op deze jongen (sorry kind) omdat hij zo’n goede band heeft met zijn ouders. Zoiets durfde ik vroeger thuis niet te vertellen, en mijn vriendin (sorry partner) al helemaal niet. Maar mijn connectie keek er niet van op. Thuis hadden ze nu eenmaal een ‘close’ gezin.

Hij stelde zijn kind dan ook voor om, ondanks het late tijdstip, nog even na te zitten met een biertje. Per slot van rekening moet zo’n mijlpaal gevierd worden, nietwaar. “Goed plan”, zei de jongen (sorry kind), “maar mag het ook aan de statafel? Zitten gaat nog wat lastig.”

U ziet dat ik nogal wat moeite heb met het vermijden van ouderwetse benamingen die onderscheid maken in geslacht. Bij deze stop ik dan ook direct met die flauwekul, al weet ik wel dat er meer is dan Adam en Eva.

Daarom volgen mijn vriend en ik de avondcursus LHBTIQAPC+ aan het college De Delle in Tubbergen. Superleuke lerares. Les één zit erop. Er gaat een wereld voor ons open, terwijl we het plusje nog niet eens hebben behandeld. Zo benieuwd wat dat betekent…

Volgend jaar komt de buutreedner vast en zeker wel met een verhaal over een van die andere letters. Misschien speelt het zich dan wel af in het opgewaardeerde Eeshofbos, daar is de gemeente bezig om er een ‘beleefbos’ van te maken. En zeg nou zelf, als het achter de basiliek kan, kan het zeker in zo’n bos. Wat een beleving!

Maar hoe het ook zij, na twee jaar van ophokken was het carnaval als vanouds. “Lekker man”, zou René van der Gijp zeggen. Daar sluit ik mij graag bij aan om er vervolgens nog eentje op te drinken. Doe maar aan de statafel.

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen