Glas-RIJK in het Sprookjesbos

Foto: Redactie

Oei, Glasrijk Tubbergen is ten dode opgeschreven. De financiën zijn niet toereikend. En laat ik nu altijd gedacht hebben dat het een elitair evenement was waarbij geld geen rol van betekenis speelde.

Eigenlijk had ik het kunnen weten want ik betaal er zelf aan mee. Zoiets staat niet gespecificeerd op de belastingaanslag van de gemeente Tubbergen, maar het is wel 10.000 euro subsidie, al zullen glasfanaten zeggen dat het slechts 1,15 euro per voordeur is.

Tja, zo kan ik het ook. Het zijn maar liefst 50 bloemenvaasjes á 200 euro per stuk van La Cuisine, de elite in keuken- en tafelcultuur. Tenminste, dat staat op website. Want ik ben er nog niet binnen geweest.

Onlangs heeft de stichting Glasrijk Tubbergen aan de gemeente gevraagd de jaarlijkse subsidie te verhogen van 10.000 naar 30.000 euro. Dan wordt 1,15 euro ineens 3,45 euro bovenop de torenhoge OZB (‘n premie A-woning van een half miljoen).

Misschien is het wel de laatste daad van het bestuur. De organisatie groeit hen boven het hoofd, dus “het wordt tijd voor professionals” volgens voorzitter Edward Willems.

De vraag is: kan ik mijn jaarlijkse bijdrage dan ook beëindigen? Vooral omdat bij ons thuis al glazen bloemenvaasjes á 0,79 euro per stuk van de Action op de vensterbank schitteren. Gelet op de incassoprocedures van de gemeentelijke belastingdienst is dat onvermijdelijk. Verbazing alom dus. Maar wie commentaar heeft moet ook een oplossing aandragen. Bij deze.

Nu het Eeshofbos door een vakbekwame dure tuinman voor 230.000 euro wordt omgetoverd tot Sprookjesbos lijkt het logisch om entree te vragen tijdens Glasrijk Tubbergen. Reken maar dat weckflessen nog mooier glinsteren in zo’n prachtig bos. En met een prijzig cultureel entreekaartje is het al helemaal exclusief.

Zo wordt elk ‘kunstwerk’ tweemaal zoveel waard als er een bijzonder verhaal aan vast zit. Bijvoorbeeld ‘Glas in het Sprookjesbos’ of nog beter ‘Glass in the Fairy forest’ in verband met het internationale karakter van de show. Joep uit Amerika komt toch ook?

Jaarlijks komen 10.000 beter gesitueerden naar Glasrijk Tubbergen. Ik zou zeggen entree 100 euro p.p. met jaarlijkse inflatiecorrectie en geef ze een vaasje van de Action cadeau. Alles onder het motto: ‘de gebruiker betaalt’.

In de column Glas in Ontwikkeling uit 2021 leest u dat echte glaskenners graag betalen voor in- én exclusiviteit. Bovendien zien ze amper verschil tussen kunst en kitsch.

Totale opbrengst één miljoen euro per jaar. Daarmee zou niet alleen Edward uit de brand zijn, zelfs de tuinman kan daarvan worden betaald. Glas-RIJK Tubbergen springlevend en subsidie vrij. Toch mooi, zo’n Sprookjesbos.

J. Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen