Ama’s onder toezicht aan de Esweg

Foto: Redactie

Even een fietstochtje naar Wierden. Daar kunnen we alvast kennismaken met de nieuwste aanwinst; ama’s. Want wie dacht er te zijn met slechts één hotelletje ‘t Elshuys heeft het mis.

De chaletjes in de middle of nowhere in het Wierdense Ypelo (zoals op de foto hierboven) zijn daar een voorbeeld van. Hier is de realiteit goed zichtbaar. Boeren eruit, alleenstaande minderjarige asielzoekers erin. Liefkozend noemen we deze groep; ama’s. Alsof het zönnekuukskes zijn, beter bekend als mariabeestjes of lieveheersbeestjes.

Politiek asiel: ooit bedoeld voor mensen die net als Kwibus commentaar leverden op de overheid maar dan als dank de doodstraf kregen. Door de jaren heen zijn die regels versoepeld en zijn bewaakte grenzen verdwenen. Nu is er op uitgebreide schaal humanitaire hulp voor mensen zoals u en ik, maar dan nog armer, ongelukkig en zonder baan (wereldwijd 500 miljoen).

Trouwens werk heb ik ook niet terwijl ik mij suf solliciteer. Zelfs een eenvoudige baan in Tubbergen als lingerieadviseur of burgemeester is helaas niet gelukt. Ook niet nadat ik gejokt had over mijn genderidentiteit. U zegt schminken? Dat gaat mij te ver.

Nu zijn er altijd mensen die blij zijn met nieuwe dorpsgenoten, maar de overgrote meerderheid ziet ze liever gaan dan komen. Dat blijkt wel nu er een dwangwet nodig is om de nieuwkomers te huisvesten. Nog even en uw hobbykamer of garage wordt geconfisqueerd want elke week arriveren naast de gewone asielzoeker nog eens drie touringcars vol met ama’s.

Politici zeggen dat we een rijk land zijn (met voedselbanken en klamme huiskamers) maar de spaarpot is leeg en de gasvelden worden gesloten. Het wordt dus een hele klus om al die mensen onder te brengen. De dure verzorgingsstaat is niet ingericht voor deze aantallen want de meeste asielzoekers dragen zelf niets bij.

Iedereen, behalve onze D66-minister van financiën, kan uitrekenen dat het een drama wordt. Beetje flauw om te zeggen “het zal mijn tijd wel duren”, maar normaal is het niet.

Dat het in Typisch Tubbergen straks niet meer gaat over Glasrijk, CDA of Peter Withag is wel duidelijk, maar tot hoever gaat zoiets? Elke vooruitgeschoven minderjarige asielzoeker betekent een veelvoud aan nakomers. Vandaag (zaterdag 3 juni) is er een VVD-congres. De uitkomst is al bekend. Het wordt vlees noch vis na een dag debatteren. Gaaf landje!

Trouwens hoe zit het met ons eigen college van B&W, weten zij al waar de chaletjes voor ama’s komen? Ze missen toch niet weer een mail van het COA?

Kwibus denkt graag mee over de locaties: landgoed Schultenwolde, Eeshofbos, recreatiepark ‘n Kaps, sportcomplex De Grote Moat, of toch het voormalige rennerskwartier aan de Kloosteresweg? De vergunning voor Ter Beek gaat immers niet door.

Eigenlijk is de mooiste plek aan de Esweg met uitzicht tot aan het Hondenven en op loopafstand van het kantoor van de SWTD. Als Herman dan een kwartslag draait is ook het toezicht geregeld.

J. Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen