Beha van Jannink

Foto: Google Maps

Het blijft een beetje sneu om zo in het nieuws te komen, maar dat het leven mooi kan zijn bewijst de gemeenteraad in Tubbergen.

Geweldige initiatieven rollen dagelijks uit de ‘fabriek’, daar aan het Raadhuisplein. Nee, niet over migratie, dat laten ze over aan de inwoners van Albergen. Zo stelde de gemeenteraad voor om een kaartje te sturen aan alle 18-jarigen in de gemeente Tubbergen, met de beste wensen van… ja, van wie eigenlijk en waarmee?

Tegenwoordig worden dit soort belangrijke zaken heimelijk besproken om een debacle zoals in Albergen te voorkomen. Topoverleg op de heide noemen ze dat. Zo ook dit thema.

Een veel bezochte overlegplek is de Manderheide. De Cirkels van Jannink, beter bekend als de Beha van Jannink (in 1928 kocht mevrouw Jannink-van Heek de grond voor haar afgestudeerde zoon Gerard).

Daar op de heide kwam de aap uit de mouw. Het college vindt een verjaardagskaart te duur, want asielzoekers worden zo langzamerhand onbetaalbaar. Jazeker, het gaat vooral om deze groep, maar die informatie mag niet gedeeld worden. U bent dus gewaarschuwd!

De verwachting is dat Albergen een aanzuigende werking zal hebben op ama’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) waardoor verjaardagskaarten binnenkort niet aan te slepen zijn, daar aan de Gravendijk.

Het probleem is dat veel jonge asielaanvragers geen paspoort bezitten. De tijd dat je niet naar de Aldi in Uelsen mocht zonder paspoort is allang voorbij. Daarom worden ama’s zonder papieren geregistreerd als zijnde geboren op 1 januari en dat is nu juist de drukste tijd van het jaar bij het KCC (Klant Contact Centrum). Ambtenaren zijn dan massaal op wintersportvakantie.

Maar om deze geheime informatie te omzeilen werd het besluit als volgt gemotiveerd: Verjaardagskaarten versturen aan 18-jarigen kost 30.000 euro per jaar, oftewel 100 euro per kaartje.

Welk rekenwonder heeft hier het college geadviseerd? Na raadpleging van mijn online rekenmachine kan ik het college nog wel een voorstel aanbieden. Voor de helft van dat bedrag regel ik het: 50 euro per kaartje, maal 300 jarigen is toch een leuke schnabbel. Rond nieuwjaarsdag vraag ik assistentie van een paar werkloze migranten. Zwart natuurlijk. Anders komen we in de knel met de toeslagen.

Overigens bij goed weer zit het college binnenkort vast en zeker wéér op de cirkels. Er wordt gefluisterd om AOW’ers, statushouders, alleenstaande moeders en jongeren zonder woning in december een extraatje van 1.000 euro te geven als gevolg van de schaamteloze keuzes van het gevallen kabinet-Rutte VI.

Dat u niet denkt dat het college alleen maar op hun gat zit aan het Raadhuisplein. De Beha van Jannink is ook zeer geliefd. Niet te verwarren met die van Be®Nice, al hebben ze daar ook grote maten. Vraag het maar aan mijn FB-vriendin Janine Vissia.

J. Kwibus

Cookieinstellingen